Експерт назвав найбільш реалістичний сценарій запуску безвізового режиму для українців

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

До України вже немає й не може бути жодних вимог та претензій. Від нас ситуація не залежить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи заяву комісара ЄС Йоганнеса Гана про те, що Україна отримає безвізовий режим найближчими тижнями.

«Зараз процес залежить від того, наскільки швидко ЄС ухвалить умови відкликання безвізового режиму. По суті, гальмує процес одне внутрішнє питання ЄС – щодо того, якщо держави відкотяться від того прогресу, який вони мали, від тих законів, які ухвалювалися, то потрібен механізм відкликання «безвізу», – пояснює експерт.

Якщо цей механізм буде запущений до 24 листопада, то Україна дійсно може отримати безвізовий режим уже найближчим часом, але питання в тому, коли українці зможуть ним користуватися.

«Тому в будь-якому разі повноцінно «безвіз» працюватиме в 2017 році. До кінця року можуть озвучити суто політичне рішення. Але для переходу від політичного до практичного потрібен час», – зауважив Заводовський.

Проблема в тому, що механізм відкликання безвізового режиму ніколи не стояв на порядку денному й зараз це новизна.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до ЄССказано 20 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Вся річ у Туреччині. Не лише Україна чекає на свій безвізий режим, а ще Грузія й Туреччина. З урахуванням того, що Ердоган почав проводити жорстку та авторитарну політику, ЄС шукає інші механізми. Україна – просто заручник ситуації. Це не перемога чи поразка наших політиків і дипломатії. Так склалася ситуація через Туреччину», – розповів експерт-міжнародник.

Механізм відкликання пояснюється подіями в Туреччині, але застосовуватиметься до всіх у випадку, якщо країна буде рухатися до авторитаризму й не просуватися в антикорупційному законодавстві.

Нагадаємо, Петро Порошенко запевнив, що в 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до Європейського Союзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: