Ліквідація сміттєзвалищ: обіцянки політиків і реальність

Читать на русском

У четвер у Львові заявили про те, що неподалік міста знайшлося вже три ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу. Такий потрібний місту комплекс можуть побудувати або в Яворівському, або в Миколаївському, або в Дрогобицькому районі області. За словами губернатора Львівської області Олега Синютки, для конкурсу з пошуку інвестора будівництва вже підготована документація. Охочі будувати завод серед бізнесу є – за словами Синютки, лише за останній час обладміністрація провела переговори з 26 компаніями, однак поки не буде вирішене питання із землею для заводу, пошук інвестора для його будівництва залишатиметься другорядним питанням.

Між тим, сміттєве питання – бомба сповільненої дії, що закладена в багатьох регіонах: на сьогодні в Україні практично немає великих міст, де була б остаточно вирішена проблема побутових відходів. І поки можновладці продовжують її ігнорувати, площа сміттєзвалищ у країні росте. Станом на червень цього року вона складала вже 2% території нашої країни. Екологи підрахували, що площа стаціонарних звалищ еквівалентна території Кіпру, а несанкціонованих – всієї Бельгії... У зв’язку з цим «Слово і Діло» вирішило нагадати, що обіцяли українцям політики у вирішенні питання утилізації та переробки сміття.

Так, міністр екології й природних ресурсів Остап Семерак дав із цього приводу дві обіцянки: створити інтерактивну карту звалищ та представити цьогоріч стратегію поводження з твердими побутовими відходами. Перша вже виконана, друга – поки що в процесі реалізації.

У Верховній Раді також чимало обіцяли з цього приводу. З останнього «Слово і Діло» виділило обіцянки нардепів Сергія Мельника (БПП) про ухвалення законопроектів, спрямованих на вирішення проблем переробки й утилізації сміття, Єгора Соболєва («Самопоміч») – про підтримку ініціативи зі створення ТСК щодо трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі та позафракційного Володимира Парасюка – про підвищення штрафів за незаконнне вивезення сміття в 100 разів.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 6 вересня 2011 р.Статус обіцянки: Не виконано

Проте найбільше обіцянок щодо утилізації й переробки побутових відходів у місцевих політиків. Не дивно, що на першому місці за кількістю таких зобов’язань – мер Львова Андрій Садовий. Він ще в 2011 році обіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалище, потім у 2015-му – створити сміттєсортувальний комплекс і полігон твердих відходів. Грибовицька трагедія стала каталізатором пошуку нових рішень у цьому питанні. Вже після неї Садовий дав ще кілька схожих обіцянок: спочатку – рекультивувати злощасне звалище, а потім – побудувати сміттєпереробний завод.

Приклад із львівського мера взяли його колеги з Одеси Геннадій Труханов, Чернігова – Владислав Атрошенко, Кропивницького – Андрій Райкович, Харкова – Геннадій Кернес, Миколаєва – Олександр Сєнкевич. Також побудувати на території своїх областей сміттєпеперобні заводи обіцяли губернатори Волині та Закарпаття – Володимир Гунчик і Геннадій Москаль.

Ліквідувати стихійні сміттєзвалища в місті пообіцяв мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, а градоначальник Рівного Володимир Хомко пішов іще далі, заявивши, що побудує систему збору та утилізації біогазу на місцевому звалищі.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: