Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль має намір побудувати сміттєпереробний завод на території області

10 червня 2016 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив, має намір спільно з компанією China Western Power Industrial Co побудувати сміттєпереробний завод і щоденно приймати по 400 тонн твердих побутових відходів, які перероблятимуться в електроенергію, не завдаючи при цьому шкоди навколишньому середовищу. Наразі ведеться пошук відповідної земельної ділянки для заводу.
Не виконано
Сказано 13 червня 2016 р.

Джерело

  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2290
  • http://moskal.in.ua/?p=42426
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2341
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2909

Результат

14 липня 2016 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль під час зустрічі з фінськими інвесторами повідомив, що земля для будівництва сміттєпереробного заводу виділена на околиці Тячева на місті діючого сміттєзвалища та запевнив у повній підтримці з боку обласної влади. Наразі ідуть передпроектні роботи – дослідження ґрунтів та виготовлення біологічного паспорта. За планами інвесторів завод запустять у роботу в 1 кварталі 2018 року, він перероблятиме сміття з усього Тячівського району, який нараховує близько 170 тисяч мешканців.

26 липня 2017 року Геннадій Москаль пояснив, чому інвестиційні проекти з переробки сміття важко реалізувати на Закарпатті й загалом по Україні. Він зазначив, що у Верховній Раді є потужне лобі, яке не хоче отримувати енергію від переробки сміття. Для того, щоб завод був рентабельний і давав прибуток, потрібно ввести тариф – 22 центи за кіловат-годину виробленої електроенергії, для чого необхідні зміни на законодавчому рівні.

Наприкінці 2018 року Геннадій Москаль озвучив ключові напрямки розвитку області на найближчі роки і повідомив, що в галузі інфраструктури триває проект завершення будівництва першого на Закарпатті сміттєпереробного заводу в с. Яноші на Берегівщині. Перша черга сміттєпереробного заводу вже зроблена.

Станом на березень 2019 року проект призупинений. Китайська компанія (так само, як і інші потенційні інвестори) готові почати будівництво сміттєпереробних заводів одразу після того, як енергія від переробки сміття буде включена в «зелений тариф». Відповідний законопроект зареєстрований у Верховній Раді, однак поки не прийнятий. До запровадження «зеленого тарифу» на виробництво енергії з побутових відходів будувати сміттєпереробні заводи інвесторам невигідно.

За результатами моніторингу інформації, що знаходиться у відкритому доступі, роботи з початку будівництва заводу по переробці твердих побутових відходів не починались, тому обіцянка не виконана.