Що обіцяли українські чиновники у сфері підвищення енергоефективності

Читать на русском
Слово і Діло зробило огляд обіцянок українських чиновників, які стосуються питання енергоефективності в Україні.

11 листопада в світі відзначається Міжнародний день енергозбереження. Це свято було засновано в квітні 2008 року з ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE. Участь у проекті взяли близько 20 країн. Саме тому свято отримало статус міжнародного.

В Україні до питання енергозбереження прийшли вже після Революції Гідності. Однією з головних обіцянок українських політиків є створення спеціального Фонду, який допоможе підвищити енергоефективність.

22 жовтня 2015 року віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявив, що в 2016 році буде створено Фонд S21 з підтримки енергоефективних проектів. 1 червня 2016 року Зубко представив міжнародним партнерам та донорам концепцію та план створення Фонду енергоефективності. План створення фонду передбачає його запуск уже після завершення опалювального сезону 2016/2017.

Також віце-прем'єр пообіцяв, що на здійснення енергоефективних заходів у секторі теплопостачання цього року планується підписати договорів на 88 мільйонів доларів. Поки ця обіцянка перебуває в процесі виконання.

Створити Фонд енергоефективності зобов'язався й прем'єр-міністр Володимир Гройсман. 31 серпня він пообіцяв, що в 2017 році буде створений цей Фонд.

Крім Кабміну, підвищити енергоефективність обіцяли й мери українських міст. Так, 8 жовтня 2015 року мер Чернігова Владислав Атрошенко пообіцяв запровадити програму підвищення енергоефективності «Гроші чернігівців мають залишатися в місті». Його колега з Тернополя, міський голова Сергій Надал пообіцяв перевести комунальні дитячо-юнацькі спортивні школи на енергозберігаючі технології.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв впроваджувати енергозберігаючі технологіїСказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків пообіцяв впроваджувати енергозберігаючі технології в комунальному господарстві, житловому фонді та бюджетних установах громади. А міський голова Рівного Володимир Хомко зобов'язався запровадити ефективні програми з енергозбереження в комунальній сфері. Всі ці обіцянки поки перебувають у процесі виконання.

На відміну від вищевказаних мерів, міські голови Львова та Києва Андрій Садовий і Віталій Кличко виконали свої обіцянки. Так, львівський мер почав впроваджувати програму енергозбереження в житлових будинках, а його колега зі столиці провів обіцяний аудит витрат енергії в Києві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: