Як заощадити на опаленні: експерт оцінив ініціативи Кабміну з енергоефективності

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Однозначно повинен бути довгостроковий підхід в питанні енергоефективності. Наскільки це для нас можливо — питання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін передбачає в 2017 році запустити Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім'я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення житла.

«Першочергове питання — за рахунок чого будуть наповнювати Фонд? Якщо наповнювати його за рахунок штрафів і пені, то це не дуже розумно. Це мізерна частина, й на це орієнтуватися не варто. Потрібно переформатувати політику. Зараз нічого направляти на субсидії, це колосальні суми, які перевищують оборонний бюджет», – міркує фахівець.

«Такі питання не вирішуються впродовж року, двох або навіть п'яти», – констатує експерт.

В ЄС, за офіційними даними, 75% житлового фонду є енергетично неефективним. Це в країнах, які займалися системно протягом більше 15 років цим питанням.

«Перш за все, всі заходи з енергоефективності починаються з термомодернізації, утеплення. Якщо відповідним чином виконати утеплення житла, а не так, як все робиться у нас, — обліпити будинок іззовні пінопластом, а потім виявити, що не потрібно такої потужності енергоустаткування для генерації тепла всередині будинку», – пояснює Гончар.

«Спочатку потрібно мінімізувати втрати тепла в житлі, а потім іти далі. Якщо почати зі зміни котлів, тому що вони більш економічні, і йти таким шляхом – це може бути недоцільно. Котел великої потужності вже може бути не потрібний», – аналізує Гончар.

Нагадаємо, ще в жовтні минулого року Геннадій Зубко обіцяв, що в 2016 році буде створено Фонд S2I з підтримки енергоефективних проектів.

Додамо, що, за словами Зубко, цього року планувалося залучити $88 млн грн для здійснення енергоефективних заходів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: