Сенцов виступив проти свого звільнення за будь-яку ціну

Читать на русском
Засуджений у Росії українець Олег Сенцов заявив, що під російську владу не прогнеться і готовий надалі залишатися у в'язниці й бути зброєю проти ворога.

Український кінорежисер Олег Сенцов, засуджений у РФ за надуманим звинуваченням, написав листа до співвітчизників.

Про це в Facebook написав Геннадій Афанасьєв, засуджений за тією ж справою, що й Сенцов, але звільнений з ув'язнення в Росії, передає «Слово і Діло».

«Третій рік я сиджу в російській в'язниці. Третій рік проти моєї країни ведуть війну. Ворог воює підступно, тишком-нишком, роблячи вигляд, що він тут ні до чого. Йому ніхто вже не вірить, але це його не зупиняє. Війна не буває гарною, але правда все одно за нами – ми ні на кого не нападали, ми захищаємося. Але крім цього, головного, ворога, якого всі знають і який ззовні, є й інші. Вони дрібніші, але вони всередині, тут, під шкірою, вони майже свої. Але вони не за нас, вони за себе. Хтось залишився від старих часів, хтось просто хоче жити по-старому, але під новою маскою. Не вийде. І в того великого, і в цих менших цілі різні, але нам із ними не по дорозі. І я не буду говорити, що ми подивимося, хто кого. Я і так знаю, хто переможе. Прагнення до свободи та прогресу не зупинити», – пише в зверненні Сенцов.

РНБО розширила «список Савченко»Петро Порошенко хоче, щоб до так званого списку Савченко були додані прізвища людей, причетних до репресій проти українців та татар у Криму, а також до судилища над Сенцовим, Кольченком, Клихом, Карпюком і т. д.

«Нас багато в полоні в Росії й іще більше – на Донбасі. Когось уже звільнили, інші чекають і сподіваються. У кожного своя історія та умови утримання. Хтось на полонених піариться, хтось реально працює. Ставати більш відомим ув'язненим, щоб тебе обміняли швидше за інших, – це не той шлях, яким я хотів би пройти. Я не хочу тягнути ковдру на себе. Я хочу залишитися просто прізвищем у загальному списку. Навряд чи мені запропонують вийти останнім, але це був би хороший вибір», – продовжує він.

«Тут, в ув'язненні, ми обмежені. І навіть не свободою – цього вже не відняти, а тим, що мало що можемо зробити для країни. Точніше, можемо зробити лише одне – триматися. Не треба нас витягувати будь-якою ціною, перемога від цього не наблизиться. Використовувати нас як зброю проти ворога – так. Знайте, що ми не ваше слабке місце. Якщо нам судилося стати цвяхами у віко домовини тирана, то я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться», – сказав Сенцов.

Нагадаємо, режисер і письменник Олег Сенцов був затриманий 11 травня 2014 року співробітниками ФСБ в Криму. Його звинуватили в скоєнні терористичних актів на півострові. В серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Режисер назвав справу політичною та сфабрикованою й заявив про застосування тортур. Сенцов відбуває покарання в Якутії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: