До Кольченка та Сенцова не пускають українських консулів – МЗС

Читать на русском
Росія 3 місяці не пускає українських консулів до політв'язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка.
Сенцов і Кольченко

У Міністерстві закордонних справ повідомили, що російська влада не надає українським консулам дозволу на відвідування засуджених українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу департаменту консульської служби МЗС України.

«Станом на сьогодні посольством та консульськими установами України в РФ протягом тривалого часу (понад 2-3 місяців) очікується отримання від російських компетентних органів понад 20 дозволів на зустріч із нашими співвітчизниками. Зокрема, до цього часу від російської сторони так і не отримано дозволу на відвідання громадян України О. Сенцова та О. Кольченка, незаконно засуджених за сфабрикованими звинуваченнями. Незважаючи на чисельні звернення українських дипломатичних та консульських установ України до відповідних компетентних органів РФ, відповіді до цього часу отримано не було», – повідомили в департаменті.

В'язні анексії: як повернути українських полонених із Криму? ПравозахисникЕксперт поділився міркуваннями щодо заяви Мін’юста про те, що Україна та РФ шукають формат повернення українських в'язнів із Криму.

В МЗС зазначили, що такі дії Росії – грубе порушення статті 13 Консульської конвенції між Україною та РФ, що передбачає право консульських посадових осіб України на відвідання громадян України в місцях їх тримання під вартою на території Росії.

Також у департаменті повідомили, що 28 липня українські консули мали змогу відвідати громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

«Протягом першого півріччя поточного року в рамках системних відвідань консульськими посадовими особами України в пенітенціарних закладах було відвідано 42 громадян України, які були затримані за кордоном та/чи відбували покарання на території Російської Федерації», – підсумували в МЗС.

Нагадаємо, 3 червня МЗС України виступило з вимогою до Росії негайно звільнити українських політв'язнів і повернути їх на батьківщину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: