Сенцова в Росії засудили до 20 років колонії

Читать на русском
Українського режисера на суді в Ростові-на Дону засудили до 20 років ув'язнення за «створення терористичної організації» та 2 теракти.

Північно-Кавказький окружний військовий суд Россії засудив українського режисера до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за «створення терористичної організації» та 2 терористичних акти.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на видання «Слон».

Олександра Кольченка засудили на 10 років тюремного ув'язнення.

Сенцову закидають створення терористичного угруповання, два теракти, приготування до вчинення ще двох, а також два епізоди незаконного обігу зброї та вибухівки. Так, згідно з обвинувальним висновком, український режисер у квітні 2014 року створив у Криму терористичне співтовариство, члени якого підпалили офіс «Російської громади Криму» і відділення партії «Єдина Росія» в Сімферополі. Також його звинувачують у спробі підірвати пам'ятник Леніну та Вічний вогонь.

Обох обвинувачених - і Сенцова, і Кольченка - назвали «членами Правого сектору», діяльність якого в Росії заборонена. Зокрема, прокурор, котрий представляв обвинувачення, заявив, що підсудні нібито «сприйняли ідеологію цієї організації як сигнал до дії».

Рішення суду може бути оскаржене протягом 10 днів.

Самі ж підсудні, як відзначають очевидці, слухали вирок з посмішками на обличчях, а в кінці прямо в залі суду заспівали гімн України.

Сенцов и Кольченко, услышав вынесенный им приговор, поют гимн УкраиныSlovoiDilo

Таке рішення російської феміди одразу викликало бурхливу реакцію в суспільстві, а Президент України Петро Порошенко у своєму Twitter пообіцяв докласти зусиль, щоб на лаві підсудних опинилися ті, хто влаштував судилище над Сенцовим і Кольченком.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: