Україна та РФ домовилися про ввезення відпрацьованого ядерного палива

Читать на русском
Україна відновить співпрацю з РФ й вивозитиме відпрацьоване ядерне паливо. В травні Росія призупинила вивезення відпрацьованого ядерного палива з України через неплатежі.

Українська влада перерахувала гроші російської державної корпорації «Росатом» за повернення відпрацьованого ядерного палива з метою його переробки.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерело в держкорпорації, передає «Слово і Діло».

«Україна перерахувала аванс за операцію з повернення російського ядерного палива, що експлуатувалося на українських АЕС, на переробку», – розповів співрозмовник агентства, зазначивши, що ціна відповідає світовому рівню.

«Перший рейс відбудеться до кінця літа», – додав він.

Як відомо, на початку липня джерело в АТ «ТВЕЛ» повідомляло, що український «Енергоатом» відновлює платежі ТВЕЛу за свіже ядерне паливо. Перед цим прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив про зняття арешту з рахунків «Енергоатому» та відновлення його діяльності.

Нагадаємо, що в травні Росія призупинила вивезення відпрацьованого ядерного палива з України через неплатежі.

Варто відзначити, що українське ВЯП вивозиться на територію РФ на тимчасове зберігання та переробку. Однак у перспективі Україна планує зберігати ВЯП у спеціальному сховищі, яке почали будувати в Чорнобильській зоні в 2014 році.

Вартість послуг російських компаній зі зберігання ВЯП щорічно обходиться «Енергоатому» майже в $200 млн.

Нагадаємо, 6 червня було завершено вивантаження останнього відпрацьованого ядерного палива з енергоблоку №1 ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: