Експерт пояснив, чи можуть масові мораторії міськрад змінити тарифи

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Влада має задуматися, якою може бути реакція населення на нові платіжки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм і ЖКГ Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що депутати Дніпропетровської міськради запровадили мораторій на підвищення комунальних тарифів.

«Жодного реального впливу та юридичної цінності мораторій міськради на має. Лише в одному випадку постанова дійсно може мати результат: якщо вони запроваджують дотації на ціну та забезпечують бюджетом свого органу, в цьому випадку – Дніпровського. Тобто вони мають розпоряджатися лише своїм бюджетом. Але ж цього ніхто не зробив», – пояснив Дяченко.

«Це не в юрисдикції міськради, тому що за ціноутворення тарифів відповідають інші органи», – підкреслив експерт.

Безумовно, як зазначає він, це спосіб показати своє ставлення до подій, але за фактом, як конкретне рішення, його можна віднести до декларативних і популістських.

Київрада наклала мораторій на підвищення тарифівДепутати столичної міської ради підтримали встановлення мораторію на підвищення тарифів для киян.

При цьому, як припускає Дяченко, зараз таке рішення швидко підхоплять інші регіони.

«Масові мораторії можуть бути й це лише розпалює ситуацію. Адже населення може не розуміти, що це рішення не має жодних юридичних наслідків», – додав він.

Крім того, за його словами, не варто забувати, що ще не почався опалювальний сезон і невідомо, якою буде реакція людей на нові платіжки.

«Навряд чи будуть публічні бунти. Населення просто перестане платити й ми повернемося до 90-х років. Уряду потрібно дуже добре задуматися про ситуацію, про субсидії. Часу практично не залишилося», – проаналізував Сергій Дяченко.

Як відомо, минулого тижня Київрада запровадила мораторій на підвищення тарифів до 1 жовтня 2016 року.

Додамо також, що Львівська міськрада ухвалила постанову про те, що тарифна політика уряду є несправедливою та неконституційною без підвищення рівня зарплат.

Нагадаємо, що НКРЕКУ вдвічі підвищила вартість тепла для населення з 1 липня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: