Напередодні переговорів у «нормандському форматі»: основні питання зустрічі

Читать на русском
Основні напрямки переговорів, які будуть обговорювати глави МЗС нормандської четвірки в столиці Франції.

Сьогодні глави Міністерств закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії проведуть черговий раунд перемовин щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Основними питаннями зустрічі залишаються вибори на Донбасі, доступ ОБСЄ до неконтрольованої частини російсько-українського кордону та обмін заручниками, пише «Слово і Діло».

За словами української сторони, першочерговим питанням має стати не тільки повне припинення вогню з боку проросійських бандформувань, але й повний доступ спеціальної моніторингової місії ОБСЕ до неконтрольованої частини російсько-українського кордону та всього окупованого Донбасу.

Голова МЗС України Павло Клімкін зауважив, що важливо створити спеціальні бази СММ ОБСЄ вздовж усієї лінії розмежування для постійного моніторингу обстрілів із того боку розмежувальної лінії. Він також зауважив, що не потрібно забувати про процес обміну заручниками, причому не лише тими, що перебувають у полоні бойовиків, але й українськими громадянами, яких тримають у Росії.

У Мінську готові підписати документ про припинення стрілянини вздовж лінії розмежуванняКонтактна група в Мінську готова до підписання двох документів, один з яких стосується розмінування, а інший — припинення стрілянини вздовж лінії розмежування в АТО.

У питаннях проведення виборів на окупованих територіях Донбасу українська сторона наполягає спочатку на повному припиненні вогню та встановленні реальної безпеки в тих районах.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час свого візиту до Києва заявляв, що він чекає на «рішучі кроки» в ході переговорів. Він зауважив, що одним із найважливіших питань стане проведення виборів на окупованому Донбасі. Штайнмаєр закликав сторони готуватися до «певного компромісу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: