Путін готував військову окупацію України відразу після війни з Грузією – експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

«Харківські угоди» сприяли підготовці населення та влади Криму до військової окупації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця, аналізуючи заяву Арсена Авакова про те, що «Харківські угоди», підписані Януковичем та Медведєвим у 2010 році, дозволили РФ анексувати Крим.

«Починаючи з 2010 року РФ почала активну підготовку до вторгнення в Крим, і якраз в той момент Януковичем були створені всі умови. Слід враховувати, що ми не знаємо, які ще домовленості були досягнуті під час підписання «Харківських угод» та не ввійшли в текст. Відразу після їх підписання Янукович заборонив українській контррозвідці працювати проти російських спецслужб. Колишнім головою СБУ Хорошковським була підписана угода про легалізацію діяльності російських спецслужб у Криму», – розповідає експерт.

На його переконання, саме з того моменту розпочалась активна робота російських спецслужб із нейтралізації контррозвідки на території Криму, створення шпигунської мережі, формування паралельного маріонеткового уряду, який мав прийти до влади після вторгнення.

Як пояснив спеціаліст, на Чорноморському флоті була проведена велика ротація, коли фактично всі українські офіцери були переведені на інші флоти. Почалася вербовка українських частин і більшість офіцерського складу вже була деморалізована й перекуплена російськими спецслужбами.

«Йшла потужна підготовка до окупації Криму. Путін готовив цю війну проти України відразу після завершення війни з Грузією. Генштаб отримав завдання розробляти такий план ведення війни», – проаналізував ситуацію Григорій Перепелиця.

Додамо, що в січні цього року Президент України Петро Порошенко заявив, що запропонує створити міжнародний механізм деокупації Криму. Оптимальним він назвав формат «Женева плюс».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: