Аваков: Кримом довелося пожертвувати, щоб не втратити всю країну

Читать на русском
Півострів Крим міг стати приводом для повномасштабної війни між Україною та Росією, яка для України могла закінчитися поразкою.
Арсен Аваков

Крим міг стати причиною повномасштабної війни між Україною та Росією, оскільки остання зміцнила свій контингент на півострові через так звані «Харківські угоди».

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в ефірі «Право на владу» на телеканалі «1+1», повідомляє «Слово і Діло».

«Крим повинен був стати приводом для широкомасштабної агресії проти України», – зазначив Аваков.

За його словами, російська сторона робила ставку на те, що Україна кине всі ресурси на захист півострова, що дало б можливість РФ здіснити наступ на північних і східних рубежах країни.

Друга річниця окупації Криму: стан української армії перед анексією півострова«Слово і Діло» вирішило зобразити всю спецоперацію в цілому та реальний стан Збройних сил України.

«Тоді йшлося про 5 тисяч людей. Але якби ми відправили туди ці війська, материкова частина залишилась би без боєздатної армії, в той час як вздовж кордону було близько 200 тисяч бійців противника», – зазначив Аваков.

З ним погодиився й Ігор Тенюх, який на момент анексії Криму був виконувачем обов'язків міністра оборони України.

«І коли від Чернігова до Донецька й Маріуполя повністю оголений фронт, коли Північ, Схід і Південь були спустошені, приймається рішення – що робити: є 5 тисяч бойових сил і кидати їх у Крим, де їх покладемо? Або врятуємо Україну?», – додав він.

Водночас Крим іще до анексії перетворився фактично на військову базу РФ через підписані Януковичем «Харківські угоди». «Ми не могли нічого зробити, коли літаки сідали на аеродромах в Криму, тому що Янукович підписав «Харківські угоди», – пояснив Аваков.

Нагадаємо, раніше представник української розвідки Вадим Скібіцький заявив, що Російська Федерація почала готуватися до анексії Криму відразу після розпаду СРСР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: