Очікування колапсу РФ залишає Україну в «сірій зоні» на карті Європи – експерт

Читать на русском
Це шлях до збереження України в сірій зоні на карті Європи. Сюди не охоче вкладатимуть інвестиції, а можливості для розвитку внутрішнього ринку будуть лише зменшуватися.

Нинішній стан справ із продовженням «виконання» Мінських домовленостей веде до «заморожування» конфлікту та тривалого позиційного протистояння, що в своєю чергою залишає Україну в «сірій зоні» на політичній карті Європи.

Про це йдеться в статті політичного оглядача Олександра Радчука «Рік у комі: чи здатні Мінські домовленості принести довгоочікуваний мир?».

«Єдина можлива стратегія в такому разі - очікування колапсу російської економіки та зміни влади в Кремлі, що, безумовно, не гарантує вирішення питання з Донбасом», – пише оглядач.

Це шлях до збереження України в «сірій зоні» на карті Європи. Сюди не охоче вкладатимуть інвестиції, а можливості для розвитку внутрішнього ринку будуть лише зменшуватися.

Інші варіанти розвитку подій, на думку Олександра Радчука, не набагато кращі. В разі виходу України з формату Мінських угод такий крок означатиме або відкриту війну, або відмову від територій Донбасу та Криму.

Ірина Геращенко підбила підсумки річниці Мінських угодГоловними досягненнями Мінських перемовин Ірина Геращенко назвала припинення масштабних бойових дій на Донбасі та початок обміну полоненими.

Існує ще один варіант вирішення конфлікту: укласти мир із сепаратистами напряму. Це автоматично призведе до визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» з необхідністю подальшої легітимізації бойовиків на території Донбасу та їх інтеграції до системи державної влади.

У кожному разі, українська влада має винести питання про подальшу долю Донбасу на всеукраїнський референдум. «Критики такого рішення вказують на неможливість вирішення подібних питань шляхом проведення всенародного опитування. Однак подібний варіант міг би надати Україні більшої ваги в подальших дипломатичних маневрах. У тому числі – розв'язав би руки для вступу до НАТО та інтеграції до ЄС», - резюмує політичний оглядач.

Відзначимо, що за минулий рік позиція української влади на дипломатичній арені стала більш агресивною. Якщо до осені 2015 року Україна прагнула задовольнити будь-які пункти Мінських домовленостей без урахування їх черговості, то на початку 2016 року українська влада вибрала тактику відмови від ухвалення змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу.

Більше інформації про Мінські угоди та про те, як вони вплинуть на майбутнє України, читайте в матеріалі «Рік у комі: чи здатні Мінські домовленості принести довгоочікуваний мир?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: