Ірина Геращенко підбила підсумки річниці Мінських угод

Читать на русском
Представник Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко розповіла, що принесли за рік Україні Мінські угоди.
Ірина Геращенко

Народний депутат, представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко розповіла, що сталося на Донбасі за рік після ухвалення Мінських угод.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інтерв'ю Геращенко «Інтерфакс-Україна».

Серед головних досягнень Мінська Геращенко назвала припинення великомасштабних бойових дій на Донбасі.

«Ключовим досягненням підписання Мінських угод стало припинення широкомасштабного наступу профінансованих Кремлем бойовиків, добре оснащених російською зброєю та підкріплених регулярними частинами російської армії, які досі присутні на Донбасі... Ключовий результат підписаних угод – це припинення повномасштабних військових дій», – заявила Геращенко.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України

Вона також зазначила, що за минулий рік вдалося звільнити з полону бойовиків частину українських заручників, почати відновлення інфраструктури Донбасу та розмінування територій.

Геращенко при цьому зазначила, що з вини російської сторони жоден із пунктів Мінських угод не виконується в повному обсязі.

«Виконання Мінських угод сьогодні залежить від однієї сторони – від Російської Федерації... Росія в цій ситуації намагається зайняти роль спостерігача, хоча насправді вона є безпосереднім ініціатором цього конфлікту й має нести повну відповідальність за невиконання Мінських угод», – сказала Геращенко.

У бойовиків на Донбасі підкріплення: Росія прислала техніку і озброєнняЗа даними української розвідки, Росія перекинула на окуповану територію Донбасу значну кількість озброєння, військової техніки і боєприпасів

Подальшу перспективу ситуації на Донбасі Геращенко бачить у затягуванні РФ вирішення конфлікту. Така політика, за словами нардепа, вигідна російській стороні.

«Сьогодні РФ прагне створити новий заморожений конфлікт, щоб Донбас весь час залишався кривавою раною для України. Але при цьому Росія бажає зняти санкції, які б'ють по ній. Я не виключаю, що інтенсифікація обстрілів або блокування питання про звільнення заручників також можуть бути одним зі сценаріїв Кремля, коли ці питання можуть бути вирішені, наприклад, у травні або в червні, щоб сказати, що, мовляв, всі пункти Мінських угод виконані, тому давайте знімати санкції», – сказала Геращенко.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», представники України в Тристоронній контактній групі в Мінську передали росіянам і представникам бойовиків списки полонених для здійснення обміну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: