ОБСЄ: існує високий ризик, що бойові дії на Донбасі триватимуть

Читать на русском
Заступник голови місії ОБСЄ в Україні розповів про ситуацію з дотриманням вогню на Донбасі.
Олександр Хуг

Сили АТО та російсько-терористичні війська все частіше наближаються один до одного вздовж лінії розмежування, тим самим посилюючи рівень напруженості в регіоні.

Про це в інтерв'ю «Українським новинам» повідомив заступник голови місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, пише «Слово і Діло».

За його словами, останнім часом природа конфлікту на Донбасі трохи змінилася. Зокрема, більшість інцидентів, які фіксують спостерігачі ОБСЄ, відбуваються з використанням легкого озброєння та гранатометів.

Експерт пояснив, чому ОБСЄ не може бути об'єктивним спостерігачем на ДонбасіСпеціаліст поділився міркуваннями щодо заяви представників штабу АТО про те, що місія ОБСЄ на Донбасі не реагує на повідомлення про обстріли населених пунктів з боку бойовиків .

«Тим не менш, ми також бачимо інциденти з використанням зброї, яка була заборонена - ця зброя все ще використовується. Тільки вчора (1 лютого) ми побачили в контрольованому урядом селищі Зайцеве 3 кратери, які утворилися від пострілу зі 120-мм міномета з півдня. Це означає, що важке озброєння все ще використовується», - розповів заступник голови ОБСЄ.

«Ми також бачимо інший феномен - сторони наближаються одна до одної вздовж лінії розмежування. Ми бачимо це в Зайцевому, в південній частині Донецької області, в трикутнику Комінтернове-Октябр-Павлопіль, де сторони наближаються дуже близько до лінії розмежування. Вони не перетинають цю лінію, але як результат - вони дуже близькі до посилення рівня напруженості. З цим посиленням є високий ризик, що бойові дії триватимуть», – додав Хуг.

В останні дні спостерігачі ОБСЄ констатують різке збільшення порушень режиму припинення вогню. «Це показує, що обстановка в східній частині України все ще дуже нестабільна, зокрема в Донецькій області бойові дії тривають і донині, що забирає життя мирних громадян і тих, хто воює по обидві сторони конфлікту», – резюмував заступник голови ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: