Боротьба з корупцією може перетворитися на популізм і політиканство – Петренко

Читать на русском
У Міністерстві юстиції застерігають від тиску суспільства та політичних сил на антикорупційні органи.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що є невеличкий ризик перетворення реальної боротьби з корупцією на популізм.

Про це він розповів у інтерв'ю «Урядовому кур'єру», повідомляє «Слово і Діло».

«На них (антикорупційні органи – Ред.) тисне суспільство, а також певні політичні сили, тому є ризики, що боротьба з корупцією може перетворитися на популізм і політиканство. Якщо ці органи займатимуться не дотриманням закону, а своїм самопіаром, тоді, звісно, є ризики, що суспільство зневіриться в їхній ефективності. Це найстрашніше», – наголосив міністр.

Петренко сподівається, що антикорупційні відомства не підуть на поводі в суспільства та будуть дотримуватися усіх законів, не займаючись популізмом. За його словами, краще фінансове забезпечення та формування складу на відкритих конкурсах таких органів мають зіграти певну роль.

«Думаю, що й філософія їхньої роботи має бути іншою. Якщо буде гірший сценарій, тоді вони нічим не відрізнятимуться від старих правоохоронних органів, що порушували кримінальні справи для статистики», – зауважив міністр юстиції.

Без прогресу: чому влада зволікає з поверненням корупційних активів колишніх високопосадовців?Все частіше політичні амбіції стають перепоною на шляху до виконання ключових обіцянок, які нинішні політики виголошували ще під час подій Революції Гідності. Зокрема, йдеться про повернення корупційних активів, привласнених попередньою владою.

Також, за словами Петренка, робота таких відомств не має залежати від політичних ігор тих чи інших представників партій. Як стверджує міністр юстиції, правопорушник не повинен мати партійної приналежності або якихось імунітетів.

«Якщо людина скоїла злочин, вона має потрапити під кримінальне переслідування. Але для того, щоб довести цю справу до логічного завершення, потрібно її розслідувати, зібрати докази та отримати судовий вирок», – заявив Петренко.

Крім того, він зазначив, що деякі політики називають противників злочинцями заради підвищення рейтингів, а також ховаються за гучними гаслами для прикриття своєї діяльності.

«Маю сподівання, що наші нові органи, яким ми інституційно максимально допомагаємо, не спокусяться на таке, а розслідуватимуть справи чесно, неупереджено та відповідно до закону. Тоді до них буде і довіра, і вдячність суспільства», – констатував міністр.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: