Незатверджений звіт Яценюка не означатиме автоматичної відставки – експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Зараз дедалі серйозніше розглядається питання відставки Кабміну та ризиків для уряду Яценюка дійсно набагато більше, ніж минулого року.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи вчорашню зустріч Президента України Петра Порошенка з представниками коаліції.

«Вчора на зустрічі з Президентом, мабуть, вирішили принципово лише декілька питань. Серед них те, що звіт уряду призначено на 16 лютого. Якщо ВР не затвердить цей звіт, це можна буде вважати лише початком процедури відставки уряду Яценюка. Тому що незатверджений звіт ще не означає автоматичної відставки. Потрібно зібрати 155 підписів депутатів, а далі – голосування й відлік часу до створення нового уряду», – пояснив політолог.

Також він припустив, що розглядалося питання кандидатур на посади міністрів, а от питання щодо голосування за зміни до Конституції наразі відкладено.

Що з обіцяного у 2015 році зробив Кабмін? Головні нововведенняСистема народного контролю «Слово і Діло» підбиває підсумки роботи міністрів в уряді Арсенія Яценюка. Головні обіцянки виконали Арсен Аваков, Степан Полторак і Павло Розенко.

«Буде засідання Конституційного суду, який має винести вердикт. Скоріш за все, президентська команда хоче, щоб КС дав дозвіл проголосувати в другому читанні на будь-якій наступній сесії. В такому разі, це рішення сприйматиметься дуже неоднозначно. Але в «БПП» пішли на такий маневр і відклали розгляд цього законопроекту. Порошенко чітко дав зрозуміти, що зміни до Конституції розглядатимуться в разі прогресу Мінських домовленостей», – розповів Фесенко.

Як зазначив експерт, наразі питання уряду залежить не від прем'єр-міністра, голови ВР чи Президента. Все вирішуватиме парламент, тому зараз ризиків для уряду Яценюка набагато більше.

Нагадаємо, що за відставку уряду Арсенія Яценюка раніше виступили фракції «Самопомочі» та «Батьківщини».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: