Яценюк із Коломойським домовились, що керівник «Укрнафти» не копатиме глибоко – експерт

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Попри всі намагання, держава все одно втратить контроль над «Укрнафтою».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи інформацію про те, що новий глава правління компанії «Укрнафта» Марк Роллінс повторює ініціативи та вимоги групи «Приват» у питанні виплати податкового боргу.

«Роллінз якраз був компромісною фігурою між Яценюком, Коболєвим та, власне, групою «Приват» і Коломойським. Тому, безумовно, не варто й сумніватися, що сам Роллінз шукатиме компроміс між усіма цими сторонами. В першу чергу між урядом та акціонерами Коломойського», – розповідає експерт.

На його думку, говорити однозначно про його близкість до групи «Приват» поки що зарано, але є деякі сумніви в його намаганні дійсно вивести компанію на прозорий рівень роботи, щоб зрозуміти, що відбувалося в ній за останні 10 років.

«Навіть не розпочато аудит «Укрнафти» за останні 10 років. Коли Роллінза призначали, то між Яценюком і Коломойським була неформальна домовленість, що вони не зачіпатимуть цієї теми. А це, власне, зменшення видобутку газу вдвічі, зменшення видобутку нафти з 3 млн до 1,5 млн тонн», – пояснює Корольчук.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що в "Укрнафті" буде іноземний менеджментСказано 30 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Побічно це може вказувати на те, що Роллінз буде враховувати позицію Коломойського», – підкреслив він.

За його словами, «Укрнафта» доживає останній період, коли акціонером на 50%+1 виступає ще держава.

«Звісно, не через рік, а, може, через п'ять років ми побачимо продаж державного пакету й держава втратить контроль. Як не парадоксально, дії держави з відновлення контролю над цим підприємством завершаться в результаті його втратою», – резюмував Юрій Корольчук.

Як раніше повідомлялося у ЗМІ, попередній менеджмент «Укрнафти» отримував мільйони долларов від фірм, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським, за ухвалення рішень на його користь.

Варто також зазначити, що Роллінза призначили главою правління «Укрнафти» з метою виведення компанії з-під контролю групи «Приват».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: