Експерт: свобода дій нового глави «Укрнафти» може стати загрозою для Коломойського

Читать на русском
Арсеній Яценюк

Керівник-іноземець в «Укрнафті» – не панацея для компанії, але якщо створити всі умови та відмежуватися від лобістських груп, зміна керівника може мати результат.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, аналізуючи повідомлення про те, що наглядова рада «Укрнафти» підписала контракт з новим керівником компанії Марком Роллінзом.

«Якщо вдасться зробити умови для нового керівника вільними, якщо він зможе виконувати свою роботу як топ-менеджер, то для Коломойського, звичайно, це буде мінус, тому що він буде змушений працювати на таких же умовах на ринку нафти, як і всі інші споживачі. Але треба враховувати й те, що він буде всіма силами й надалі робити так, щоб контролювати цей сектор», – зазначив відразу аналітик.

На його думку, зараз слід розуміти, що призначення іноземця в «Укрнафту» чи на будь-яку чиновницьку посаду – це не панацея.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що менеджмент компанії «Укрнафта» буде зміненийСказано 15 травня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Ми вже мали скандал з керівником «Укрнафти», який також був іноземцем, але успішно мав свій дохід від олігархічних груп і займався тим, що нічого не робив, за що йому й платили, тому що були менеджери, які контролювали потоки.

«Мають бути три складові. По-перше, це має бути дійсно топ-менеджер, по-друге, нормальна рада правління, й по-третє, контроль над діяльністю і цього менеджера, і таких груп впливу, що можуть тиснути. Постає питання: чи не створено в раді правління лобістську групу, яка відстоює чийсь конкретний інтерес?», – проаналізував експерт.

Нагадаємо, що 30 березня 2015 року глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що у державної компанії «Укрнафта» буде іноземний менеджмент.

Як відомо, ще 22 липня 2015 року акціонери ПАТ «Укрнафта» достроково припинили повноваження голови правління компанії Пітера Ванхеке та призначили керівником компанії британця Марка Роллінза.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: