Лещенко: екс-керівник «Укрнафти» отримував понад $ 5 млн «надбавок» від Коломойського

Читать на русском
Олігарх Ігор Коломойський укладав таємні угоди з менеджерами «Укрнафти» про додаткове фінансове заохочення.
Пітер Ванхеке

Олігарх Ігор Коломойський укладав таємні угоди з менеджерами «Укрнафти» про додаткове фінансове заохочення.

Про це у своєму блозі на «Українській правді» повідомив народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко, пише «Слово і Діло».

«Окрім офіційної зарплати в «Укрнафті», вони отримували значно більші кошти від міноритарних акціонерів – офшорних компаній, якими володіють Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Таким чином, керівництво «Укрнафти» замість того, щоб діяти в інтересах усіх власників, перебувало в залежності від Коломойського і Боголюбова», – розповів Лещенко.

За його словами, в результаті цієї схеми держава як головний акціонер «Укрнафти» втратила мільярди доларів.

Лещенко нагадав, що останні роки керівником «Укрнафти» був бельгієць Пітер Ванхеке. Залучаючи іноземця головою правління компанії, були сподівання, що це убезпечить від шахрайства в інтересах лише одних акціонерів, каже Лещенко. Втім, через роки виявилося, що Ванхеке перетворився на «весільного генерала «Укрнафти», усунувшись від виконання обов'язків та передавши оперативне управління людям Коломойського.

«Документи свідчать: за те, щоб не втручатися в схеми олігарха в «Укрнафті», Ванхеке отримував 3 мільйони доларів щороку! Плюс була передбачена ще додаткова компенсація в розмірі 2 мільйонів 250 тисяч доларів», – повідомив депутат.

Як відомо, цього літа на конкурсі був обраний новий керівник «Укрнафти» британець Марк Роллінз, який, за словами Лещенка, вже два місяці не приступає до виконання обов'язків та не хоче брати на себе зобов'язання розрахуватися з державою, якій «Укрнафта» винна 2,5 мільярди дивідендів та 10 мільярдів податкових та рентних платежів.

«Враховуючи, що Коломойський мав на тому ж конкурсі декілька маріонеток, які не оскаржували перемогу Роллінза, я не здивуюся, що аналогічний таємний контракт олігарх запропонував і новому керівнику компанії», – резюмував народний депутат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: