Якщо російському боргу нададуть статус приватного, РФ не зможе блокувати кредити МВФ – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Щоб заблокувати кредити МВФ Україні, РФ шукатиме союзників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що РФ може спробувати заблокувати кредити МВФ Україні.

«Дійсно, в разі наявності у позичальника непогашених боргів за офіційними зобов'язаннями МВФ не має права на кредитування. РФ буде використовувати це. Однак є два моменти. По-перше, РФ не має такого впливу в органах прийняття рішень у рамках самого МВФ, щоб самотужки робити це, і їй потрібно буде шукати союзників. По-друге, керівництво МВФ в принципі не підтримає РФ», – пояснює експерт.

Хоча, за його словами, можливість такої суперечки та доведення справи до суду, навіть якщо МВФ не підтримає РФ, зашкодить Україні, оскільки відображатиметься на оцінках кредитного статусу нашої країни.

«Варто також зазначити, що вирішальну роль зіграє статус, який нададуть цьому боргу. Україна спирається на те, що його ухвалили за механізмом, який споріднений з іншими кредитами, отриманими через Ірландську біржу. РФ наголошує, що джерелом коштів був Публічний фонд національного добробуту, який є резервним фондом і гарантує стабільність російської економіки», – пояснює він.

Підсумовуючи, економіст зазначив, що якщо ми доб'ємося того, що статус боргу буде приватним, спроби РФ блокувати кредитування МВФ знімаються, але це не позбавляє нас від позовів у судах, наприклад, Великобританії, щодо того, який саме це борг.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля. Як відомо, РФ вимагає виплати боргу до кінця поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: