Москва не пов'язує борг України за «кредитом Януковича» з МВФ

Читать на русском
Росія наполягає на тому, що її кредит Україні не може погашатися на комерційних умовах, і заявляє, що Москва має намір звертатися др арбітражних судів щодо питання погашення українських облігацій.

Росія наполягає на тому, що її кредит Україні не може погашатися на комерційних умовах, і заявляє, що Москва має намір звертатися до арбітражних судів щодо питання погашення українських облігацій.

Про це повідомив голова Міністерства фінансів РФ Антон Силуанов, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«На зустрічі з українською колегою я позначив позицію, що борг України перед Росією є офіційним і не може розглядатися як комерційний борг, переговори щодо нього зараз ведуться керівництвом України. Це борг одного уряду іншому, він надавався на неринкових умовах, приблизно вдвічі нижче, ніж вартість боргу України в період надання цих грошей», - сказав Силуанов на нараді у президента РФ у вівторок.

Він підкреслив, що кредитні ресурси, надані Україні, «у нас враховані в ході формування Бюджету на наступний рік та наступні періоди».

«Тому ми будемо звертатися, відповідно до умов випуску цих облігацій України, до арбітражних судів, вони були випущені за англійським правом», - сказав глава Міністерства фінансів РФ.

Борги України розсварили Росію і МВФ?Представники Російської Федерації, як і раніше, не мають наміру вступати в переговори з Україною щодо реструктуризації 3 млрд дол., позичених українськими можновладцями ще за часів Януковича.

Крім того, за словами Силуанова, «Росія має намір поставити перед МВФ питання про спроможність програм фонду по Україні, оскільки ці програми, як показує досвід попередніх подібних програм, в обов'язковому порядку мають передбачати погашення зобов'язань перед офіційними кредиторами, яким є Росія».

«Знаємо - я розмовляв з колегами з МВФ, - що готуються зміни в їх порядках, щоб можна було не включати всі зобов'язання перед офіційними кредиторами до обсягів фінансування підтримки та коштів МВФ. Зрозуміло, що це робиться виключно в нинішній ситуації, щоб заморозити платежі перед РФ», - переконаний Силуанов.

У разі, якщо Київ не сплатить борг Росії до кінця грудня, це означатиме дефолт України, Мінфін РФ готує конкретний план дій, заявив глава відомства Антон Силуанов.

«Ми в цей час готуємо конкретний план дій на випадок дефолту України. А по суті справи, наприкінці грудня, якщо Україна не заплатить, то це буде характеризуватися як дефолт, як несплата іншій державі, незважаючи на дію програми МВФ», - сказав Силуанов.

Якщо МВФ змінить статус російського боргу, співпраця з кредиторами припиниться — експертАналітик поділився міркуваннями щодо повідомлення про те, що статус російського боргу визначить рада директорів МВФ.

Також не виключено, що МВФ може переглянути й інші базові показники, які закладені у програмі співробітництва, зазначив на прес-конференції виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Якщо навіть буде реалізовано найнегативніший з точки зору фінансів сценарій, що не вдасться домовитися про реструктуризацію українського боргу в європейських бондах перед Російською Федерацією, вірогідність чого досить висока, буде перегляд програми Міжнародного валютного фонду в плані можливого збільшення потоків фінансування та перегляд інших базових показників, які закладено в меморандумі про співробітництво України з Міжнародним валютним фондом», – сказав Устенко.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: