Росія могла заплатити Януковичу за зрив підписання угоди з ЄС — експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

75 млн доларів не є критичними для України, але питання в тому, чи доречно віддавати країні-агресору борги і боятись загострення ситуації, якщо вже й так давно зрозуміло, що це війна, а не АТО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Україна проведе виплату за купоном боргу в 3 млрд доларів до введення мораторію.

«Дійсно, виплата за кредитом в 3 млрд буде, але це виплата по купону, що становить близько 75 мільйонів доларів. Це відсотки на кредит, а точніше — на євробонди, тому що формально це оформлено не як двосторонній кредит між Росією та Україною, а як євробонди. Те, що Україна вирішила платити відсоток за цими боргами, жодним чином не впливає на виплати інших боргів. Та сума, про яку ми говоримо, не є значною. На сьогоднішній день золотовалютні резерви становлять близько 10 млрд доларів. Тобто сума в 75 млн доларів не є критичною для України», — пояснює аналітик.

За його словами, питання не в тому, щоб проводити виплату за купоном, а в тому, чи коректно країні, яка вже анексувала Крим, веде війну відкрито проти нашої держави, допомагати фінансувати війну на Сході, сплативши агресору 75 мільйонів доларів.

«Заява Президента України, що кредит Януковича був хабарем, досить дивна, в тому сенсі, що хабар не вимагають повертати. Кредит наданий терміном на 2 роки, і навіть якщо його не будуть вимагати погасити, ми зобов'язані це зробити. Тому ці заяви не зовсім коректні, але з іншого боку, є факт: Янукович пішов на зрив асоціації з ЄС і після цього РФ надала 3 млрд доларів. Тому те, що Україна відмовилась від асоціації, може бути пов'язано з кредитом Януковича», — вважає експерт.

Зазначимо, що Президент Порошенко сьогодні повідомив, що вважає кредит в 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля.

Нагадаємо, що борг у 3 млрд доларів Україна має погасити до кінця 2015 року. Газета The Financial Times з посиланням на експертів повідомила, що Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у 3 млрд доларів перед Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: