Україна та ЄС досі не домовились, як будуть закуповувати російський газ взимку

Читать на русском
Представники Міненерго України та Єврокомсії поки не змогли узгодити схему закупівлі російського газу, оскільки на вчорашні переговори не з'явилися представники банківського сектору.

Представники Міненерго України, «Нафтогазу» та Єврокомісії поки не змогли узгодити схему закупівлі російського газу, оскільки на вчорашні переговори не з'явилися представники банківського сектору.

Про це повідомив міністр енергетики й вугільної промисловості України Володимир Демчишин, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми розглянули кілька варіантів, тому, враховуючи, що на сьогоднішній зустрічі не було самих банківських інститутів, які надають готівку, ліквідність, домовитися про щось було неможливо. Ми однозначно проговорили кілька можливих варіантів, у яких Єврокомісія буде нам допомагати», – розповів за підсумками двосторонньої зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем Демчишин.

Разом з тим, сам Шефчович висловив сподівання, що тристороння угода все ж таки буде підписана принаймні до кінця вересня. За попередніми планами Києва, Україна планує накопичити у своїх підземних газових сховищах до початку опалювального сезону 19 млрд кубометрів газу.

«ЄК намагається максимально допомогти нам у цьому питанні, розраховуємо на істотну підтримку з боку МФО в цьому напрямку, звичайно, не без допомоги Брюсселя», – розповів про хід закачки газу у сховища заступник міністра енергетики Михайло Бно-Айріян. Як зазначається у прес-релізі вчорашньої зустрічі, «Комісія покликана сприяти новому протоколу про постачання газу з Росії в Україну на наступний опалювальний сезон, до кінця березня 2016 року».

Нагадаємо, 21 серпня в «Газпромі» заявили, що більше не мають наміру закачувати свій газ до українських підземних сховищ. Таке рішення там пояснили тим, що закачування газу в сховища відбувається дуже низькими темпами, тому напередодні опалювального сезону росіяни хочуть перекласти відповідальність за постачання блакитного палива європейським споживачам на «Нафтогаз».

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: