Володимир Демчишин: за що звільняти главу Міненерго?

Читать на русском
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв у вересні провести перевірку ефективності Кабміну і запропонувати коаліції замінити міністрів, які не справляються зі своєю роботою. Одим із кандидатів на виліт вважається міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.
Фото: rian.com.ua

Розмови про відставку чиновників чинного Кабінету міністрів ніяк не закінчуються. Підігрівається інтерес до теми не лише перевірками відомств, але й закінченням терміну мораторію на переформатування уряду вже цієї осені. Нещодавно прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв у вересні перевірити ефективність Кабміну й запропонувати коаліції замінити міністрів, які не справляються зі своєю роботою. Але якщо про звільнення міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі, який уже й заяву написав, всі знають давно, то звільнення інших чиновників поки – таємниця, покрита мороком. За чутками, позбудеться своєї посади у вересні й міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. «Слово і Діло» вирішило розібратися, чи є підстави для звільнення чиновника.

Під загрозою відставки

Володимир Демчишин потрапив на посаду глави Міненерго за квотою пропрезидентської партії «Блок Петра Порошенка». Втім, усім відомо, що Демчишин – особиста креатура Глави держави. Підтвердив такі здогадки колись і сам чиновник.

Менше з тим, усе, що робить Володимир Демчишин – так чи інакше наштовхує на думки про його відставку. Після його призначення в Кабмін 2 грудня 2014 року енергетична ситуація в країні ознаменувалася колосальною нестачею вугілля й газу, що призвело до віялових відключень електроенергії, холодних домівок і в деяких випадках – до відсутності гарячої води.

Демчишин: Міненерго потрібен мільярд, щоб зробити державні шахти беззбитковимиМіністр енергетики Володимир Демчишин, розповів, що треба робити з державними вугільними шахтами і як зробити їх беззбитковими.

Загалом, незважаючи на президентську підтримку, хитатися міністерське крісло під Демчишиним почало ще в березні. У Верховній Раді депутати навіть ініціювали збір підписів за відставку чиновника. Наполягала на звільненні глави Міненерго традиційно протиборча «БПП» пропрем'єрська фракція «Народного фронту». «Ми обурені тим, що міністр енергетики Демчишин фактично працює над системним розвалом цього сектора, зберігає всі кримінальні схеми, закладені ще Ставицьким, Бакуліним, Бойком, крім того, легалізував, фактично, окупацію Криму відповідними контрактами, які зараз розбирає Генеральна прокуратура», – заявив член «НФ» Андрій Левус. Парламентарі вимагали негайно звільнити Демчишина та притягнути його до відповідальності.

Таку ж вимогу висували і в «Енергоатомі», і в «Самообороні Майдану». Вимагали цього й гірники, що стукали касками за звільнення міністра під Верховною Радою. Щоправда, завершилися всі ці історії нічим: Демчишин «всидів» на своєму міністерському кріслі.

Знайшли крайнього

3 серпня на засіданні Антикризового енергетичного штабу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розкритикував роботу міністра енергетики Володимира Демчишина та доручив негайно представити баланс споживання електроенергії, а також обсяги й джерела закупівлі вугілля.

А вже наступного дня віце-прем'єр-міністр Валерій Вощевський заговорив про швидке звільнення чиновника. Мовляв, і справляється погано, і опалювальний сезон може бути зірваний, та й Порошенко нібито відставку підтримає.

Та «наїхали» на Демчишина і справді «по ділу». Загроза зриву опалювального сезону – вже не вірогідність, а факт. В даний час у зв'язку з дефіцитом вугілля зупинені ряд ТЕЦ – Придніпровська, Зміївська, Слов'янська. Українці усвідомлюють, що вже восени їх чекають нові відключення електроенергії. На тлі істотного підвищення тарифів на газ, світло, опалення й гарячу воду, заяви про чергову «складну зиму» виглядають наче знущання. Виходить, за минулий рік в уряді так і не змогли розв'язати нагальних проблем. Народ хвилюється, а значить, потрібен крайній.

Таким «крайнім» для Кабміну і став Володимир Демчишин. Серед експертів кажуть, що питання його звільнення вже вирішене, і залишається чекати лише офіційного рішення. «Судячи з того, що Арсеній Яценюк присвятив недавні недільні «10 хвилин» щотижневого телеспілкування з співгромадянами саме питанням енергоефективності, можна сказати, що ситуація в енергетиці дійсно плачевна. Після анонсованих ротацій в Кабміні першим у черзі на виліт явно стоїть Володимир Демчишин», – розповідає в коментарі «Слову і Ділу» політолог Олександра Решмеділова.

І хоча проблеми з вугіллям на ТЕЦ все одно нікуди не зникнуть, показова «страта» винних остудить запал простих українців. Недбайливі міністри звільнені, прем'єр – молодець, країна врятована.

Не найкращий міністр

Назвати Володимира Демчишина ефективним міністром, звичайно, не можна. Так, за даними системи народного контролю «Слово і Діло», за 9 місяців роботи міністр енергетики та вугільної промисловості дав 33 обіцянки. Щоправда, виконати зміг тільки 33% з них. Так, Україна дійсно підписала нову угоду на купівлю газу в РФ з 248 дол. і скасувала надзвичайний стан в енергетиці. Крім того, був опублікований план розвитку об'єднаної енергосистеми України на наступні 10 років і внесена на розгляд уряду програма реформування вугільної галузі. Однак запропоновану програму Кабмін не підтримав. Є в скарбничці обіцянок Демчишина й інші провалені зобов'язання – наприклад, швидке покриття заборгованості по зарплаті шахтарям і будівництво магістральних ліній електропередач потужністю 750 кВ.

Тож в цілому приголомшливих успіхів Володимир Демчишин на посаді міністра енергетики й справді не досяг. А для його звільнення є ще одна, прихована причина – стрімке насближення місцевих виборів. «БПП» не хоче зайвого галасу навколо своєї людини та її сфери діяльності. Адже ще не згасли пристрасті навколо Олександра Квіташвілі та інших креатур Петра Порошенка. Зовсім скоро буде чергова хвиля підвищення цін на енергоносії, і цей факт явно проявить себе в електоральних настроях громадян та відіб'ється на рейтингах влади», – підкреслює Решмеділова.

Як би не переформатували уряд у вересні і кого б не звільнили, неприємні сюрпризи для українців почнуться вже скоро. Так, початок осені ознаменується підвищенням тарифів за електроенергію, а з 1 жовтня ми дізнаємося про решту нових тарифів ЖКГ. Втім, «чорна смуга» відставкою пари-трійки чиновників в Україні не закінчиться, поки за будь-який результат – і навіть за провалений опалювальний сезон – Кабмін не почне нести відповідальність як одна команда.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: