Змушуючи Демчишина допомогти Польщі з вугіллям, Яценюк чинить правильно – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Поставки до Польщі здійснюються з Бурштинського острова, що від'єднаний від енергосистеми України, і це є свідченням того, що ми можемо спокійно допомогти Польщі знизити дефіцит в енергосистемі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи інформацію про те, що Яценюк доручив Демчишину допомогти Польщі електрикою, незважаючи на заяви міністра енергетики про те, що це зробити неможливо через ремонт двох енергоблоків Бурштинської теплоелектростанції, які здійснюють експорт до Європи.

«Проблеми в українській енергосистемі з наявністю вугілля, антрациту, ну і з грошима. Так, є проблеми із забезпеченням резервів, але можливість надати допомогу Польщі у нас також є. Поставки до Польщі здійснюються з Бурштинського острова, що від'єднаний від енергосистеми України. Тому поставки звідти жодним чином не вплинуть на енергоефективність. Ми можемо абсолютно безболісно збільшити обсяги поставок електроенергії до Польщі, а єдине питання – наявність вугілля. Там вугілля буре, зі львівсько-волинського басейну», – розповідає експерт.

За його словами, забезпечити Польщу вугіллям – не проблема. Якщо існує потреба збільшення поставок, то й це можна зробити. Потрібно з'ясувати, як зараз працює ДТЕК Ахметова та звідки вони здійснюють поставки.

Також фахівець наголосив, що не варто вважати допомогу Польщі спробою налагодити відносини з новим президентом Польщі.

«Це зовсім не ключова мета. Якби навіть Польща попросила про допомогу до президентських виборів, то ми все одно мали б допомогти. Це рішення в руслі наших взаємин та стратегічного партнерства», – підсумував Сергій Дяченко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу і забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна купуватиме газ у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: