Чи залишаться кияни без гарячої води? – експерт

Читать на русском

Відключення гарячої води означає наявність серйозних проблем у комунальному секторі, але у держави є всі механізми для того, щоб ліквідувати заборгованості своїх відомств.

Фахівець поділився міркуваннями про відключення гарячої води і про те, чи може держава допомогти розрахуватися з боргами відомств.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук, аналізуючи заяву «Київенерго» про відключення гарячої води з указанням найбільших держборжників: Міносвіти, МОЗ, та МВС.

«Держава повинна вдосконалити механізм цих субвенцій, так званих взаємозаліків. Якщо справа дійшла до відключень, значить, проблеми дійсно є, але і способи для того, щоб заборгованості не було, у держави теж є. З досвіду попередніх років: як правило заборгованість може бути через те, що недостатньо швидко опрацьовуються відповідні документи в міністерствах або в Міністерстві фінансів. Іншим варіантом може бути те, що в бюджеті на даному етапі дійсно немає коштів. Однак ці відключення жодним чином не повинні стосуватися жителів - особливо тих, які оплачують комунальні послуги», – пояснює Козачук.

Фахівець поділився міркуваннями про відключення гарячої води і про те, чи може держава допомогти розрахуватися з боргами відомств.

Спеціаліст з енергозбереження «РПР» Святослав Павлюк припускає, що міністерства можуть самі утримувати кошти.

«Частина установ перебувають у державному підпорядкуванні. Це адміністративні будівлі держрівня. Тобто в рамках міністерства працює безліч установ і в бюджет міністерства закладають відповідні гроші на утримання. Тому зараз потрібно аналізувати ситуацію. Можуть бути затримки в казначействі, тобто фактично гроші є, але казначейство не платить, а значить - грошей немає. Крім того, «Нафтогаз» купує газ авансом, потім ми його транспортуємо міським тепломережам, вони постачають споживачам, а оплати проходять тільки через місяць. Тобто, касовий розрив може бути близько 2 місяців. Цей фактор може впливати на заборгованість», - аналізує Павлюк.

Нагадаємо, опалення в Києві подорожчало втричі - з 2,9 грн за 1 кв. м опалювальної площі в 9,22 грн за 1 кв. м. гаряча вода - з 14,86 грн до 25 грн за кубометр.

Днями «Київенерго» назвало своїми найбільшими боржниками Міністерство освіти (49 млн грн боргу), Міністерство охорони здоров'я (13 млн грн), і Міністерство внутрішніх справ (12 млн грн).

У той же час, мер Києва 17 липня 2014 року пообіцяв зробити все можливе, щоб кияни не залишилися без газу та гарячої води.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: