Улюбленець містян Садовий і новачок Кличко: що обіцяють мери міст?

Читать на русском
«Слово і Діло» спробувало порівняти ефективність роботи міських голів Києва та Львова - улюбленця публіки Садового та управлінця-новачка Кличко.

Кличку потрібно років на вісім відмовитися від політичних амбіцій і працювати з ранку до вечора. Таку пораду мер Львова дав новообраному київському градоначальнику Віталію Кличку майже рік тому. Якраз після виборів мера. І, судячи з кількості обіцянок, Віталій Володимирович прислухався до більш досвідченого колеги.

Культурна столиця України – Львів – в останні роки стала вигідно вирізнятися від столиці офіційної – Києва. Протягом кількох років у Києва фактично не було керівника, а численні тимчасові «в. о.» так і не змогли розв'язати фундаментальних проблем міста: доріг, заторів і сміття. На останніх виборах до міської ради столиці партія Андрія Садового «Самопоміч» взяла 5 мандатів. І, як вважає багато хто, не без допомоги іміджу Львова і персонально мера міста.

«Теоретично кожна людина може зробити дуже багато. Обіймаючи таку серйозну посаду, людина отримує дуже великі можливості. Якщо ти твориш добрі справи – тобі весь світ допомагає. Тільки дай Бог, щоб ця робота була для людей», – сказав тоді Садовой. За свою політичну кар'єру в якості чиновника Андрій Садовий встиг роздати понад 200 обіцянок, з яких зміг виконати 91. Такий відсоток політичної відповідальності серед українських градоначальників аж ніяк не низький. Навіть навпаки, 45% виконаних обіцянок – результат, яким можна пишатися.

Щоправда, кількість провалених обіцянок теж немала – в 30% випадків мер Львова свого слова не дотримав. У той час, як київський міський голова за рік на посаді мера встиг дати 137 обіцянок і виконав 50 з них. Таким чином, рівень відповідальності Віталія Кличка значно нижчий, ніж у Садового – 36% проти 45%, не надто блискучий результат. Хоча в частині невиконаних обіцянок Київ порівняно виграє: рівень політичної безвідповідальності Віталія Кличка становить лише 17%, або 23 невиконаних обіцянки.

Проблеми у Києва і Львова, в принципі, однакові. Нестача транспорту, погані дороги і злощасні МАФи. У столиці проблема з малими архітектурними формами стоїть особливо гостро. Так, 8 обіцянок мера Києва так чи інакше стосуються вирішення проблеми МАФів у місті, але досі, як відомо, не вирішилось навіть питання продуктової торгівлі в метро.

Рік тому, 29 березня, Віталій Кличко пообіцяв, що в разі обрання його Київським міським головою, він проведе інвентаризацію МАФів і прибере їх там, де вони порушують норми. За 10 місяців роботи над проблемою, Кличко спромігся видати розпорядження «Про комплекс організаційних заходів щодо впорядкування розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності у м. Києві» і лише точково демонтувати малі архітектурні форми – загальною кількістю в 2 тисячі одиниць. Таку інформацію 23 квітня надав начальник департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА Дмитро Білоцерківець. В той же час щодо боротьби з кіосками у КМДА наполеонівські плани: вже до вересня планується демонтувати близько шести-семи тисяч МАФів. Хотілося б вірити, що команді Кличка це вдасться. Однак на ділі МАФи в Києві мають властивість «рости», немов гриби після дощу: кияни вже звикли, що на місці одного знесеного кіоску за ніч зводиться два нових.

У Львові ж борються з іншим явищем. Там стоїть проблема не з демонтажем старих, а установкою нових кіосків. 17 березня міський голова Андрій Садовий ветував ухвалу про продовження терміну ведення підприємницької діяльності в МАФах на території міста. Тим самим Садовий не дав Львівській міській раді встановити в місті 133 нових МАФи. Можливо, така модель поведінки з точки зору боротьби з нагромадженням «кіосків» куди більш правильна. З іншого боку, МАФи – не найбільший головний біль міста в порівнянні, скажімо, з нестачею транспорту та необхідністю ремонту доріг.

Цікаво, що 68 обіцянок Садового за час роботи на посаді мера так чи інакше стосувалися слова «ремонт». Ремонт вулиць, ремонт ратуші, ремонт колектора. Одна з останніх обіцянок львівського голови теж стосується ремонту. 20 березня Садовий заявив, що після реконструкції вулиця Леся Курбаса стане пішохідною, з новими деревами і вуличними меблями. А 6 квітня під час брифінгу уточнив, що ремонт планується завершити до Дня міста. На даний момент змінені мережі, газовики закінчують роботу, а дорожню основу готують під мощення. Чи перейде ця обіцянка до статусу виконаної, містяни зможуть перевірити вже цих вихідних.

У його столичного візаві Кличко обіцянок стосовно ремонту значно менше: 22 обіцянки за час роботи головою Києва, і більшість із них стосуються або дорожнього покриття, або ремонту будівлі КМДА, яке постраждало під час революційних подій минулого року.

Як можна побачити, у великих містах проблеми не дуже й відрізняються. Правда, «післявиборне» напуття Кличку від Садового, найбільш чітко показує стан справ у столиці: «У першу чергу, необхідно зруйнувати стіну між міською владою та суспільством. Щоб суспільство було активно залучене до роботи над стратегією Києва. Друге. Елементарно почистити, помити Київ. Прибрати десятки тисяч МАФів, які працюють без документів і роблять Київ схожим на Шанхай 50-х років. Позбутися величезної кількості рекламних щитів, за якими не видно архітектурних пам'яток. Третє. Навести порядок на всіх комунальних підприємствах. Особливо на монополіях, які крадуть наліво й направо. І призначати туди керівників не за партійною квотою, а за менеджерськими якостями», – сказав мер Львова київському градоначальнику. Звісно, Львів теж не ідеальний і має купу проблем. Але ж хто, крім нас, візьме і зробить як треба?

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: