В Одесі вирішили не зносити пам'ятники Пушкіну та Воронцову

Читать на русском
Топонімічна комісія в Одесі ухвалила рішення щодо низки пам'ятників, серед яких Толстому, Пушкіну та Воронцову.
odesa.novyny.live

Історико-топонімічна комісія Одеси провела засідання, на якому ухвалила рішення щодо деяких пам'яток. Пам'ятники Пушкіну і Воронцову рекомендували залишити на місці, а пам'ятник Толстому – перенести.

Про це повідомила пресслужба міськради 13 листопада.

Тотальна дерусифікація: які пам'ятники в українських містах знесли у 2022 роціВ Україні в 2022 році зносили пам'ятники Пушкіну, Горькому, Катерині II, Суворову, Жукову, радянським воїнам. Більше – на інфографіці.

Так, пам'ятник російському письменнику Олександру Пушкіну розміщено на Приморському бульварі, біля об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Відповідно до номінаційного досьє. Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» не поширюється на об’єкти всесвітньої спадщини. Це одна з найвидатніших на території Одещини пам’яток монументального мистецтва, становить виняткову мистецьку цінність. Комісією рекомендовано залишити його на місці», – заявили у мерії.

Пам'ятник князю Воронцову, який розміщений на Соборній площі, також є винятковою художньою цінністю. Тому комісія рекомендувала скоротити назву для Держреєстру – пам'ятник М.С. Воронцову.

Пам'ятник Толстому розміщено на площі Льва Толстого.

«Було запропоновано визнати пам’ятник таким, що втратив цінність та предмет охорони з точки зору сучасних актуальних подій», – сказано в повідомленні.

Комісія рекомендувала унормувати написи на пам'ятнику та прибрати його з публічного простору до музею.

Нагадаємо, Кабмін міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє демонтувати пам'ятники письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським та радянським діячам. Раніше у КМДА розповідали, які ще пам'ятники хотіли б демонтувати у столиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: