Пушкін, Щорс, Воронцов, Суворов: Кабмін дав добро на знесення ще низки пам'ятників

Читать на русском
У містах України дозволили демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським та радянським діячам.
Фото: Кременчуцький ТелеграфЪ

Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє демонтувати пам'ятники письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським та радянським діячам.

Про це повідомила пресслужба Мінкульту 10 листопада.

Тотальна дерусифікація: які пам'ятники в українських містах знесли у 2022 роціВ Україні в 2022 році зносили пам'ятники Пушкіну, Горькому, Катерині II, Суворову, Жукову, радянським воїнам. Більше – на інфографіці.

Рішення Кабміну означає, що ці пам'ятники буде вилучено із Державного реєстру нерухомих пам'яток культурної спадщини національного значення пам'яток.

Так, з реєстру вилучили: пам'ятник Пушкіну на Берестейському проспекті, пам'ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків, пам'ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Крім того, пам'ятники Пушкіну у Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову у Херсоні, «Україні – визволителям» в Ужгороді, Меморіальний комплекс «Борцям революції» у Луганську.

«Триває звільнення українських міст та української культури від комуністичної, радянської та російсько-імперської нечисті. Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати та перемістити пам’ятники», – зазначив в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв.

Нагадаємо, цього тижня у КМДА розповідали, які ще пам'ятники хотіли б демонтувати у столиці. Нещодавно у Києві розпочали демонтаж триметрової радянської зірки на Галицькій площі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: