Україна подає позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН: що відомо

Читать на русском
Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи подають позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН.
Reuters

Україна та інші учасники міжнародної координаційної групи подають до Міжнародного суду ООН позов проти Ірану за збиття літака рейсу PS752.

Про це повідомляє сайт Міністерства закордонних справ України.

Роковини катастрофи літака МАУ: чи вдається Україні зберігати питання на порядку денномуПолітолог розповів, чи справді Україна робить вдосталь, аби питання розслідування катастрофи МАУ залишалося на порядку денному.

Як зазначається, до Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752 входять Канада, Україна, Велика Британія та Швеція.

У спільній заяві Міжнародної групи йдеться, що між Іраном і Координаційною групою не було досягнуто згоди щодо організації арбітражу відповідно до статті 14 Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації.

«Координаційна група має намір продовжувати колективні зусилля, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України шляхом якнайшвидшого передання спору до Міжнародного Суду ООН», — ідеться в тексті заяви.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. Загинули всі 176 людей, які були в літаку – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

При цьому, країни G7 закликали притягнути Іран до відповідальності за катастрофу з українським літаком.

Також відомо, що за компенсацією до Ірану не зверталася жодна українська родина.

Раніше повідомлялося, що Іран засудив 10 військовослужбовців до тюремного ув'язнення за звинуваченням у збитті літака МАУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: