Підрив автомобіля ОБСЄ: причини і сценарії розвитку подій

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Підрив автомобіля місії ОБСЄ на території, підконтрольній бойовикам незаконної «ЛНР», спричинив міжнародний скандал. Машина спостерігачів наїхала на міну, внаслідок чого загинув один і постраждали двоє представників місії. Інцидент може призвести до введення на Донбас збройної поліцейської місії ОБСЄ. Цей сценарій дуже бажаний для України, проте Росія докладе всіх зусиль для того, щоб не допустити такого розвитку подій.

Підрив бронеавтомобіля, в якому перебували спостерігачі ОБСЄ, стався 23 квітня на дорозі Пришиб - Знам'янка в Слов'яносербському районі Луганської області (територія контролюється бойовиками «ЛНР»). Машина наїхала на міну, внаслідок чого загинув громадянин США і постраждали громадяни Німеччини і Чехії (другий автомобіль рухався позаду і не зазнав пошкоджень). Поранених уже виписали з лікарні, а от сам інцидент викликав значний міжнародний резонанс. Зокрема, глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц зажадав ретельно розслідувати обставини вибуху і притягнути винних до відповідальності.

А 24 квітня заступник голови спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Олександр Хуг заявив, що відразу після підриву всі патрулі місії були повернені на базу. «Це було зроблено для того, щоб убезпечити наших людей від подальших загроз, поки ми не зрозуміємо суть інциденту. Завтра (25 квітня – Авт.) ми частково відновимо патрулювання на Донбасі», – сказав Хуг.

За фактом підриву автомобіля і загибелі співробітника СММ відкрито кримінальне провадження з кваліфікацією «теракт». Існують щонайменше три причини, чому злощасна міна виявилася на шляху автомобілів місії ОБСЄ.

Випадковий підрив. Бронемашина, що пересувалася в прифронтовій смузі, в 2 км від лінії розмежування, могла налетіти на випадкову міну, закладену в якості «сюрпризу». Тоді те, що трапилося, – не більше ніж трагічний нещасний випадок, звичайне явище для зони бойових дій. Утім, проти цієї версії свідчать заяви Олександра Хуга про те, що в даній місцевості взагалі не повинно було бути жодних мін. «Дорога, якою слідував патруль, що підірвався, раніше використовувалася як патрулями місії, так і місцевим транспортом. Мін там не повинно було бути взагалі», – заявив Хуг.

Сьогодні місія ОБСЄ повернеться на ДонбасСпостерігачі ОБСЄ у вівторок, 25 квітня, відновлять свою роботу на Донбасі з певними заходами безпеки для працівників місії.

Диверсія бойовиків. Найвірогідніша причина підриву, якщо врахувати той факт, що сепаратисти доволі вороже ставляться до представників ОБСЄ. Вони збивають безпілотники місії, які використовуються для спостереження над зоною бойових дій, знищують автомобілі, не пропускають представників ОБСЄ на деякі об'єкти.

Перший безпілотник місії був збитий 29 жовтня 2014 року. Подібні обстріли тривають і досі. Крім того, 9 серпня 2015 року невідомі спалили 4 автомобілі ОБСЄ, припарковані біля офісу місії в Донецьку; 26 травня 2016 року представники ОБСЄ не змогли потрапити до окупованого бойовиками Новоазовська – сепаратисти відігнали їх попереджувальними пострілами. І, нарешті, в березні цього року бойовики не пропустили спостерігачів до Авдіївської «промзони», пояснивши, що там працюють снайпери.

Також Олександр Хуг заявляв про «добре сплановані» масові акції проти діяльності ОБСЄ, які відбувалися на окупованих територіях. Загалом, за словами Хуга, за останні два роки спостерігачі ОБСЄ 183 рази опинялися у смертельній небезпеці через обстріли, погрози фізичної розправи тощо. Інцидент 23 квітня може бути новим елементом тиску на місію, щоб змусити її скоріше забратися з Донбасу.

Цю версію, до речі, підтримує секретар РНБО Олександр Турчинов. На його думку, саме бойовики підклали міну, щоб домогтися припинення патрулювання членами ОБСЄ і забезпечити безперешкодне переміщення російської військової техніки. «Жодні дії гібридних військ не відбуваються без узгодження з російським Генштабом», – додав Турчинов.

Утім, якщо план полягав у тому, щоб витиснути ОБСЄ з України, то поки він не вдався, адже місія не збирається припиняти роботу в нашій країні. Про це заявив голова СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан.

Дії «української ДРГ». Цю версію висунули бойовики незаконної «ЛНР». Причому ватажок «ЛНР» Ігор Плотницкий дав зрозуміти, що спостерігачі ОБСЄ самі винні в тому, що налетіли на міну. «Цією трагедії можна було б уникнути за умови узгодження співробітниками місії своїх маршрутів із нашими силовими структурами».

«Українська ДРГ» – це найменш імовірний сценарій хоча б тому, що Україні вкрай небажано сваритися з європейськими організаціями. І взагалі, присутність ОБСЄ на лінії розмежування вигідна, перш за все, українській стороні, оскільки саме представники СММ фіксують факти порушення Мінських домовленостей.

Голова місії ОБСЄ вирушив на ДонбасВізит відбудеться після загибелі спостерігача місії ОБСЄ на підконтрольній бойовикам території в Луганській області.

Проте загибель європейських спостерігачів може виявитися немарною і дійсно послужити швидкому встановленню миру в регіоні. Річ у тім, що відразу після інциденту поновилися розмови про введення поліцейської місії на Донбасі. Це доволі бажаний сценарій для української влади, яка розраховує, що озброєні представники ОБСЄ допоможуть встановити контроль над усім периметром українсько-російського кордону в Донецькій і Луганській областях. «Нинішній трагічний інцидент (підрив автомобіля – Авт.) доводить необхідність істотного посилення міжнародної присутності на Донбасі, зокрема, шляхом розгортання збройної поліцейської місії ОБСЄ з належним мандатом», – повідомили в постійній місії України в міжнародних організаціях у Відні. За словами Олександра Хуга, рішення про введення збройної місії повинна ухвалювати Постійна рада ОБСЄ.

Крім того, Президент Петро Порошенко в розмові з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном, яка відбулася 23 квітня, закликав активізувати розгляд питання про міжнародний миротворчий контингент під егідою ООН на Донбасі. Таким чином, українська сторона може обернути трагічний інцидент на свою користь, розгорнувши дипломатичний наступ і забезпечивши введення на Донбас «третьої сили».

Утім, такий розвиток подій обмежується можливостями самої ОБСЄ, а також позицією Росії, яка вважає, що поліцейська місія може бути озброєна лише легкою стрілецькою зброєю і стояти не на держкордоні, а на лінії розмежування. Як пояснила офіційний представник МЗС Марія Захарова, це «завадить українським силовикам продовжувати обстріли «ДНР» і «ЛНР».

Цьому сценарію Росія буде активно протидіяти й зараз. У Кремлі спробують дискредитувати Україну в очах світової спільноти і розгорнути новий виток інформаційної війни проти нашої країни. Ці процеси вже відбуваються: за даними Головного управління розвідки Міноборони, командування окупаційних військ ЗС РФ розвернуло «потужну антиукраїнську інформаційну кампанію під приводом «об'єктивного» освітлення обставин підриву автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на ділянці автодороги Знам'янка - Пришиб».

Денис Попович спеціально для «Слово і Діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: