Референдум в Туреччині не відповідав стандартам Ради Європи – ОБСЄ

Читать на русском
Референдум про зміни в Конституції Туреччини не відповідав стандартам Ради Європи, і пройшов в умовах обмеження свобод людини через надзвичайний стан.

Референдум про зміни в Конституції Туреччини не відповідав стандартам Ради Європи, і пройшов в умовах обмеження свобод людини через надзвичайний стан.

Про це йдеться в звіті спостерігачів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Ради Європи, оприлюдненому на сайті ОБСЄ, повідомляє «Слово і Діло».

«Референдум проходив в політичних умовах, при яких через дію надзвичайного стану були обмежені фундаментальні свободи, необхідні для справжнього демократичного процесу», – йдеться в звіті. При цьому в ОБСЄ відзначили, що технічно референдум був організований добре, але обидві сторони кампанії не мали рівних умов у висвітленні своїх позицій.

«Хоча технічні аспекти були добре організовані, виборці не були забезпечені об'єктивною інформацією про ключові аспекти реформи», – відзначили в ОБСЄ.

«В цілому референдум не відповідав стандартам Ради Європи. Правова основа не відповідала вимогам проведення справжнього демократичного процесу», – підкреслюється в звіті. Також спостерігачі відзначили відсутність цивільних спостерігачів на дільницях під час референдуму.

Нагадаємо, опозиційна Республіканська народна партія Туреччини збирається оскаржити результати референдуму.

За його результатами президент Реджеп Ердоган отримав практично необмежені повноваження: він може призначати міністрів і вищих державних чиновників, оголошувати надзвичайний стан і розпускати парламент. Також він буде одночасно і главою уряду, а посаду прем'єр-міністра скасують в 2019 році. Крім того, Ердоган отримає можливість залишатися при владі протягом двох п'ятирічних термінів – до 2029 року.

Одним з перших завдань після своєї перемоги на референдумі Ердоган назвав відновлення смертної кари в Туреччині.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: