Повернення Шокіна в ГПУ: мотиви, шанси та «договорняки» з Банковою

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Чия це політична гра, достеменно незрозуміло, але карта повернення Шокіна може розігруватись одразу у кількох напрямках.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Канєвський, оцінюючи заяву екс-генпрокурора Віктора Шокіна про намір повернутися на посаду через суд.

«Не виключено, що сам Шокін хоче виторговувати для себе місце у керівництва держави. Можливо, він був незадоволений тим, як його попросили піти, та претендує на якусь посаду в органах прокуратури чи в інших органах влади зараз», — розмірковує Канєвський.

Карту Шокіна може розігрувати й безпосередньо АП як заміну Луценкові, якого, можливо, хочуть «використати» на іншій посаді.

«Існує велика ймовірність того, що Шокіна поставлять назад, щоб не втратити підконтрольного АП генпрокурора, а потім будуть реагувати по ситуації», — зауважив він.

Третя карта, яку можуть розігрувати опозиційні до влади сили, — намір використати Шокіна для дестабілізації ситуації. Приміром, суд поверне його на посаду, Луценко не захоче йти з ГПУ, що стане гарним приводом створити чергову парламентську кризу для перевиборів.

«Все залежить від того, хто першим зорієнтується та використає Шокіна на свою користь», - наголосив політолог.

Водночас, на переконання Канєвського, не слід занадто сподіватись, що втручання США чи Заходу кардинально вплине на ситуацію.

«Нещодавня історія з е-декларуванням ГО та заява Президента про те, що він у будь-якому разі підпише закон, тоді як вже була критична оцінка європейських партнерів, — свідчення, що в АП уже давно «імунітет» до заяв та побоювань Заходу. Тому, якщо вирішиться рокіровка з Шокіним, будь-які заяви партнерів не стануть вирішальними. До того ж, скоріше за все, на Заході займуть позицію вичікування: подивляться, як відреагує суспільство та політичні сили», - пояснює Канєвський.

Віктор Шокін поновлюється на посаді. Хто з постмайданних генпрокурорів був найвідповідальніший?«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, хто з останніх генеральних прокурорів є найбільш відповідальним за власні обіцянки.

Щодо шансів повернутися, додав він, важитимуть також деталі справи.

«Якщо, приміром, доведуть, що справа політична, були адміністративні чи технічні порушення, — які легко довести, — то іншого виходу, ніж повернути на посаду Шокіна, не буде», - проаналізував Гліб Канєвський.

Нагадаємо, рівно рік тому, 289 народних депутатів ВР проголосували за відставку Віктора Шокіна.

Оцінка діяльності Віктора Шокіна на посаді генерального прокурора в матеріалі «Слова і Діла» Генеральний брехун. Найгучніші справи, які провалив Віктор Шокін

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: