Нацбанк та уряд — головні провокатори девальвації гривні

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Економічна ситуація в Україні не має критичного стану, а відтермінування траншу МВФ не спричинить девальвацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи економічні ризики та ситуацію в країні у зв'язку з затримкою траншу МВФ.

«На сьогодні дискусії довкола кризи, тим більше дефолту, перебільшені. Настільки критичної ситуації немає з огляду на співвідношення державного боргу до ВВП країни, яке на цей момент не є критичним. До того ж, більше ніж рік в Україні немає жодних фінансових та суто економічних причин для девальвації», - наголосив економіст.

Девальвація, яка триває чи може бути в країні, — створена штучно, а проводять її Нацбанк разом з урядом.

«НБУ та уряд запускають девальвацію штучно для того, щоб таким чином виконати одразу два завдання. По-перше, йде наповнення державних та місцевих бюджетів через інфляційний ефект, який слідує за девальвацією. По-друге, паралельно ще й задовольняються інтереси експортерів. Вони — головні фінансово-промислові групи і водночас головні «власники» наших політичних сил та лідерів», - пояснив Новак.

За його словами, те, що час від часу МВФ та кредитори призупиняють співпрацю з Україною, пояснюється лише одним фактором — вони сумніваються в її платоспроможності.

«Саме тому час від часу висуваються різні умови, які зводяться до однієї — платоспроможності Державного бюджету. Інше питання, чи досягає цієї платоспроможності влада країни — уряд та Нацбанк. В нашому випадку очевидно, що кредитори розуміють ризики платоспроможності, тому відкладають транш та вимагають ухвалення законів, які цю платоспроможність більшою мірою можуть гарантувати», - підсумував Андрій Новак.

Як відомо, в Україні розпочала роботу технічна місія Міжнародного валютного фонду. Вчора Нацбанк передав до МВФ уточнені макроекономічні показники бюджету України для прискорення процесу виділення траншу. В Кабміні заявили, що остаточного рішення та дати надання кредиту ще немає.

Відзначимо, ще минулого року міністр фінансів України Олександр Данилюк запевняв, що Україна отримає додатковий транш від МВФ. Всі обіцянки та рейтинг відповідальності політика доступні за посиланням.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізує підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: