НБУ оголосив рекомендації щодо стабілізації гривні

Читать на русском
У рекомендаціях, серед іншого, радять прогнозувати обсяги державних надходжень і витрат з єдиного казначейського рахунку та активно управляти залишками на цьому рахунку.

Рада Національного банку України оприлюднила повний список рекомендацій щодо заходів із поліпшення ситуації на валютному ринку України.

Рекомендації були затверджені 17 січня рішенням №1-рд, передає «Слово і Діло».

Правлінню НБУ рекомендується продовжувати моніторити ситуацію на валютному ринку й ризики стабільності гривні, зокрема щодо досягнення інфляційних цілей НБУ та фінансової стабільності.

Нацбанк також має зробити аналіз сезонних чинників на попит і пропозицію іноземної валюти та розробити методику згладжування надмірних коливань на валютному ринку, пов'язаних із цими факторами.

У рекомендаціях міститься заклик прогнозувати обсяги державних надходжень і витрат з єдиного казначейського рахунку (ЄКР) та активно управляти залишками на цьому рахунку.

Експерт розповів, де не потрібно купувати долар під час валютних спекуляційНебанківські пункти обміну, іменовані в народі «собачими будами», є найбільш непривабливими в купівлі готівкової валюти, оскільки схильні завищувати обмінний курс через скасування податку з продажу валюти.

Рада не оминула й проблему відшкодування податку на додану вартість. Уряд має вжити заходів щодо рівномірного відшкодування ПДВ як протягом року, так і протягом кожного місяця.

Нагадаємо, рада НБУ рекомендувала уряду та правлінню НБУ переглянути практику бюджетної експансії наприкінці року, яка здійснює значний негативний вплив на валютний курс в Україні.

Як повідомлялося раніше, в 2016 році фізичні особи в Україні продали готівкової валюти на $2,48 млрд більше, ніж купили.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: