Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку України

Читать на русском

Уже четверта поспіль відмова Міжнародного валютного фонду надавати Україні черговий транш кредиту неабияк лоскоче нерви високопосадовцям і на Банковій, і на Грушевського, і на Інститутській. Глави уряду й НБУ кивають на блокаду Донбасу – мовляв, саме її наслідком у міжнародному форматі стала поведінка МВФ, а міністр фінансів заявляє, що вже до 1 квітня відомство направить Фонду перелік макроекономічних показників, які свідчать про те, що блокада не така страшна, як її малюють.

У населення тим часом починають виникати побоювання щодо курсу гривні: чи залишиться він стабільним, якщо відмовки МВФ триватимуть і надалі? Але це не найбільший привід для хвилювань, вважає оглядач «Слова і Діла» Олександр Радчук. «Ще на початку березня в НБУ заявили про те, що Міжнародний валютний фонд надіслав фінальну версію Меморандуму про співпрацю. У ньому йшлося про низку узгоджених позицій щодо проведення пенсійної реформи, організації ринку землі та створення Антикорупційного суду. Усі ці зміни можуть ще більше застрягнути у часі, якщо умовний кредитний «батіг» МВФ не нависатиме над урядом та парламентом. А це – ще один тривожний дзвінок на шляху до провадження реформ в Україні», – пише він.

У будь-якому разі можна констатувати, що минулий рік у плані співпраці з МВФ був для України не найкращим, і цьогоріч ця сумна тенденція триває. Так, у 2014-му Київ за програмою stand by отримав 4,6 млрд дол (траншами по 3,2 та 1,4 млрд), у 2015-му, вже за програмою EEF – 6,7 млрд (також двома траншами у розмірі 5 і 1,7 млрд). У 2016-му Україні було виділено всього 1 млрд дол. та й то після місячного відтермінування.

Відтоді у Фонді лише продовжують годувати український уряд «завтраками», причини яких українська влада певно що усвідомлює та не поспішає виправляти. Наприклад, реально, а не декларативно, боротися з корупцією, створювати умови для розвитку бізнесу й головне – забезпечити спадкоємність влади, адже в умовах, коли правляча більшість не може навіть «склеїти» коаліцію в парламенті, говорити про стабільність цього уряду не доводиться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: