Наймасовіші акції протесту в Росії з 2000 року

Читать на русском

У неділю десятки тисяч росіян вийшли на мітинги в 80 містах, порушуючи жорсткі російські закони, що забороняють їм збиратися.

Володимир Путін у березні 2016 року підписав Федеральний закон «Про внесення змін до Федерального закону «Про збори, мітинги, демонстрації, ходи і пікети». Проте 26 березня Росія буквально вибухнула масовими акціями протесту. Більше 30 тисяч росіян у різних містах, проігнорувавши закон, вийшли на мітинг. Тільки в Москві поліція заарештувала понад тисячу осіб.

Приводом для мітингів стало розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального «Він нам не Дімон». Самого опозиціонера заарештували на 15 діб. Також у Москві поліція затримала до з'ясування обставин усіх співробітників його Фонду.

День волі та марші Навального: в чому різниця між протестами в Білорусі та Росії?Вірус протестної активності заразив громадян Білорусі та Росії. Головний симптом хвороби – засилля диктатури в обох державах, що породжує страх та корупцію. Чи є надія на одужання, чи хвороба таки візьме гору?

Росіяни нечасто наважувалися відкрито висловити невдоволення діями влади і не завжди робили це вчасно і в тему. Наприклад, поки Росія окупує чужі території та фактично встановлює військову диктатуру на Кавказі – народ мовчить. Права людини порушуються у всіх сенсах – від свободи в особистому житті до свободи совісті. Але люди вийшли на вулиці, щоб обуритися занадто розкішним життям прем'єр-міністра Медведєва.

У Росії це не перша акція протесту. В країні й раніше іноді збиралися відчайдушне населення, щоб голосно висловити свої вимоги. Цей антикорупційний мітинг - не наймасовіший. По 120 тисяч людей збиралося в містах Росії в 2011 році, вимагаючи скасувати результати парламентських виборів, та через рік - з вимогою відставки глави ЦВК. В обох випадках правляча влада глас народу проігнорувала.

«Слово і Діло» зібрало десять наймасовіших антиурядових акцій у Россі за останні 17 років. Детальніше - в інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: