Експерт: Навальний – не та опозиційна сила, яка поведе натовп на барикади

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Не варто перебільшувати значення ні опозиції, ні даних мітингів. Те, що відбулося, більше нагадує весняне загострення, яке закінчилося, так і не розпочавшись.

Про це, оцінюючи опозиційні рухи та мітинги в РФ, в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов.

«Як такої опозиції ані в Білорусії, ані в Росії немає. Вона вся маргіналізована, і явних лідерів немає. Щодо самого Навального була дуже різна інформація, аж до того, що він і сам є якимось агентом Кремля в тилу. Тому розраховувати, що така опозиція може повести величезний натовп людей за собою на якісь барикади – нерозумно. Крім того, є дуже жорстке силове зачищення протестного руху», – міркує він.

Російська опозиція – досить бутафорна та не підтримується суспільством. Своєю чергою, у лідерів немає підтримки серед еліт, серйозного шлейфу громадської діяльності. Це в якійсь мірі навіть «придворна» опозиція. Все, що під силу Навальному, – це зворушливі промови та тексти, не більше, переконаний експерт.

Реакція Заходу, додає він, буде стандартною, зі звичними заявами (порушення прав, свобод і демократі), а санкції проти російських чиновників якщо й запровадять, то вони тільки підуть на користь керівництву РФ.

Антикорупційний мітинг у Москві: проводяться масові затримання із застосуванням спецзасобівУ Москві загін ОМОНу намагається припинити ходу учасників антикорупційного мітингу, використовуються спецзасоби.

«Якщо персональні санкції проти когось і запровадять, Путіну це буде навпаки на руку. Чиновницький шар буде обмежений у можливостях і, відповідно, розраховувати доведеться тільки на внутрішню російську ситуацію. Обірвавши зв'язок із Заходом, вони будуть іще більше групуватися навколо фігури Путіна. Візові та інші обмеження лише гуртуватимуть російську еліту навколо Кремля», – аналізує ситуацію Молчанов.

Нагадаємо, приводом для протестів у РФ стало розслідування «Фонду боротьби з корупцією» Навального про нерухомість та майно прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Як відомо, сам Медведєв розслідування не коментував та лише заблокував Навального в одній із соцмереж. Прес-секретар російського прем'єра Наталія Тимакова заявила, що продемонтсрований опозиціонером матеріал має яскраво виражений передвиборний характер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: