Клімкін: загальна карта дій щодо Донбасу дуже проста

Читать на русском
Нормандська четвірка без участі Росії обговорює загальну карту дій щодо виконання мінських угод. У перших пунктах дорожньої карти йдеться про звільнення заручників.

Нормандська четвірка без участі Росії обговорює загальну карту дій з виконання мінських угод.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає «Слово і Діло».

«У нас є спільна позиція з Німеччиною і Францією. І логіка дорожньої карти дуже проста. Перше – це елемент невідкладних дій, які треба виконати: припинення вогню, повна свобода дій для ОБСЄ, включаючи кордон», – повідомив очільник МЗС.

Крім того, він додав: «Якщо послухати той маразм, який представники РФ озвучили у Гаазі про російську зброю, яку терористи нібито у шахтах знайшли, то, очевидно, потрібно тепер подумати про окремі групи представників ОБСЄ, будуть за шахтами стежитимуть. Ви розумієте, звичайно, що це сарказм. А якщо серйозно, то ОБСЄ має отримати повний і необмежений доступ на окуповані території, включаючи цілодобове спостереження за захопленим відрізком українсько-російського кордону».

Також у перших пунктах дорожньої карти йдеться про звільнення заручників.

«Без цього ми далі рухатися не можемо», – підкреслив міністр.

Для реалізації наступних пунктів, вважає Клімкін, має бути «чітке розуміння, як всі ці незаконні збройні групи на окупованих територіях будуть роззброєні – під чиїм контролем, що буде зі зброєю».

«І тільки після цього ми включаємо логіку перехідного періоду: хто буде допомагати готувати вибори, хто буде контролювати безпеку. Це все треба акуратно прописати. Чи буде це додатковий компонент ОБСЄ або нинішня місія, яка працюватиме з новою місією? Це все ми обговорюємо», – зазначив Клімкін.

Нагадаємо, Україна звинуватила РФ у спробах зірвати «нормандську зустріч».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: