Британія, Польща та США: хто стане новим учасником «нормандської четвірки»?

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Розширення формату й ініціативи Британії та Польщі викликають скепсис. Великобританія та Польща зараз стають найменш улюбленими гравцями в ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Павлів, оцінюючи розширення «нормандського формату» та участь Великої Британії та Польщі у врегулюванні ситуації на Донбасі.

«У Британії Brexit, там узагалі назріває конфлікт з приводу 60 мільярдів доларів. Польща, будучи ключовою фігурою політики Держдепу за двох попередніх президентів США й у певному сенсі ізоляціоністської позиції команди Трампа, залишається ніби осторонь. Досі в них за спиною були США. Зараз Польща залишилася без цієї підтримки й намагається прив'язатися до Британії, яка була лідером ЄС. Звідси і взаємодія, і узгоджені дії з Британією», – пояснює Павлів.

Для Польщі та Британії, на його думку, це в першу чергу пошук нової суб'єктності.

«У нових європейських реаліях вони шукають нову власну міжнародну суб'єктність. Звідси нові плани щодо України, якісь ініціативи», – підкреслив політолог.

Такий формат, за його словами, навряд чи є можливим. РФ це не підходить. А Росія апелює в першу чергу до Держдепу.

«Яка позиція у США, поки не зовсім зрозуміло. Для Обами було набагато зручніше залишатися за спиною Парижа та Берліна в цих переговорах. При тому, що непублічно США були присутні», – додав експерт.

Експерт: навіть якщо «нормандський формат» «помре», його не закриютьПолітолог розповів про зміну «нормандського формату» та про те, чи можуть вибори в ключових країнах Європи змінити конфігурацію переговорів.

Зараз, на його думку, навіть якщо від окремих представників Держдепу звучать контраверсійні позиції, які суперечать заявам Трампа й Тіллерсона, то це питання перебудови самої адміністрації.

«Це питання зростання команди Трампа, яка була невеликою, але зараз серйозно розширюється й залучає нових людей, із втратами, як у випадку з Флінном. Позиція дуже хитка, розпливчаста та прояснитися зможе не раніше ніж до улітку-восени. Хоча якісь заходи можуть вживатися й до цього. Поки велику роль окремим заявам відводити не варто, лише діям, а дій поки немає», – проаналізував Михайло Павлів.

Як відомо, британська та польська сторони розробляють альтернативний план миру на Донбасі.

Нагадаємо, за підсумками зустрічі в Мюнхені сторони «нормандського формату» домовилися не розширювати «четвірку», однак у Кремлі вже відкрито закликали США долучитися до переговорів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: