Експерт розповів, хто спровокував українсько-польський конфлікт

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Ситуацією, безумовно, скористаються треті сили, але для нас питання розриву відносин взагалі не має навіть розглядатися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, аналізуючи ситуацію, що склалася між Польщею та Україною через заборону на в'їзд в Україну меру Перемишля.

«Мер Перемишля був учасником націоналістичного маршу, де звучали погрози Україні, заклики до перегляду статусу Львова. Жодних зрозумілих пояснень таких дій від нього не було. За нього весь час говорило МЗС Польщі», – зауважив експерт.

Зрозуміло, підкреслив він, що в конфлікті між Україною та Польщею зацікавлені треті сили, а Польща не завжди вдало бореться з такими провокаціями.

«Звісно, не набагато успішніше й Україна з ними справляється. Цілком зрозуміло, що ці дії мають політтехнологічний характер», – наголосив він.

Волинська трагедія: чи складуть історичний іспит на примирення Україна та Польща?Останні заяви політиків щодо подій Волинської трагедії свідчать про новий етап непростих відносин між Україною та Польщею. Протиріччя, які стосуються пошуку історичної справедливості, доведеться ще довго долати. Та навряд чи політики стануть рушійною силою процесу примирення.

На його переконання, зараз зовнішньополітичним відомствам та спецслужбам обох країн потрібно було б скоординувати дії щодо недопущення провокацій.

«Росія – основний організатор цих провокацій. Це дуже добре знають у польському МЗС, їхні спецслужби, знають в українському МЗС, але те, що немає спільних скоординованих дій із блокування та недопущення подальших провокацій, насторожує», – додав Цибулько.

З іншого боку, в експертному колі побутує думка, що насправді ми просто звикли вважати Польщу нашим дружнім сусідом, який в усьому нас підтримує, починаючи від євроатлантичних, євроінтеграційних прагнень, закінчуючи конфліктом з РФ, але це політична омана.

Як повідомлялося раніше, МЗС Польщі вимагає пояснень від України та погрожує «серйозними наслідками».

Нагадаємо, влітку минулого року між країнами розгорівся скандал, через те, що Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом. Тоді Президент України Петро Порошенко заявив, що розчарований таким рішенням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: