Чи стане Волинська трагедія кроком до розколу між Польщею та Україною? Аналітик

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Внутрішня політика правлячої партії та нинішнього уряду Польщі більш консервативна, ніж до парламентських та президентських виборів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи інформацію про те, що Сенат Польщі закликав Сейм назвати Волинську трагедію геноцидом.

«Це позиціонування внутрішнє, їхнього уряду та нинішнього президента. Звичайно, для нас це небезпека й ми повертаємося до тих проблем, які, здавалося, вже вирішені», - розмірковує Золкіна.

На її переконання, це може загрожувати тим, що на рівні громадських настроїв увага на Україні буде акцентуватися в іншому ключі, оскільки це питання, яке дуже легко використовується для політичних маніпуляцій і гасел.

У Польщі пояснили, чому не брали участь у «нормандському форматі»Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський пояснив, чому поляки не беруть участі в переговорах щодо російсько-українського конфлікту.

«Для нас це ризиковано. До цього складалися конструктивні відносини з Польщею, в яких інтереси співпадали та об’єднували. Повернення таких історичних питань до порядку денного розколює політичні еліти та роздмухує настрої громадськості», - пояснює аналітик.

За її словами, якщо за це проголосує Сейм, то тема повернеться на внутрішньополітичний порядок денний Польщі.

Експерт припустила, що темою будуть користуватися в інформаційному полі, заряджатимуть електорат такими ідеями. Це може змінити громадську думку поляків. Опосередковано, але вплив буде.

«Ми звикли думати, що Польща буде підтримувати Україну в усьому - в наших євроатлантичних, євоінтеграційних прагненнях, в конфлікті з РФ. Але це політична омана. Оскільки поляки знають про наше політичне життя, про Україну більше, ніж інші члени ЄС, то й вимоги та розчарування в них більші», - проаналізувала ситуацію Марія Золкіна.

Додамо, що в МЗС України закликали уникати політизації цього процесу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: