Обмін, капітуляція чи війна: експерт назвав сценарії повернення Донбасу

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Починаючи з осені 2014 року українські політики та світова спільнота намагаються знайти вихід у мирному вирішенні конфлікту на Донбасі. Через три роки українська влада перебуває у вкрай невигідній позиції.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Повернення додому. Ключові сценарії деокупації Донбасу в 2017 році» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«У рамках «нормандського формату» для мирного вирішення конфлікту двічі був підписаний «Мінськ»,. Зовнішньополітична ситуація в США та ЄС стрімко змінюється, питання з продовженням і переглядом санкцій проти Росії виникають дедалі частіше. А в бойових діях, які досі офіційно називаються АТО, майже щодня гинуть та отримують поранення українські солдати», – аналізує Радчук.

На його думку, питання пошуку сценарію деокупації Донбасу, який може стати ключовим і в поверненні окупованого Криму, буде чи не найактуальнішим у внутрішньополітичному порядку денному.

«Перше засідання Тристоронньої контактної групи в новому році в Мінську завершилося нічим», – нагадав він.

Щодо ймовірних сценаріїв повернення Донбасу, то, за його словами, є декілька варіантів.

Сценарій вичікування – найвигідніший для України, тому що дає час як для зовнішніх, так і для внутрішніх маневрів.

«Поки тривають санкції, а Росія витрачає мільярди рублів на фінансування псевдореспублік, Україна має шанс зміцнювати власну армію, проводити реформи та отримувати подальшу міжнародну підтримку», – констатував експерт.

Проте, уточнив він, в реалізації цього сценарію є проблеми.

«По-перше, цього року серйозних змін може зазнати сам ЄС у зв'язку з можливою зміною влади у Франції та ФРН. По-друге, вкрай непрогнозованою може бути реакція та позиція щодо України адміністрації Трампа. Плюс дії РФ і бездіяльність у секторі реформ нашої влади», – пояснює політолог.

Другий варіант вигідний РФ. Це сценарій обміну.

«Задум простий: деескалація на сході України та мирне «повернення» Донбасу можливе лише в разі визнання українською владою та всім світом Криму як частини РФ», – нагадує експерт, наголошуючи, що саме такі тези озвучують не лише в Москві, але й в Україні, зокрема Віктор Пінчук.

Відмова від Криму означатиме автоматичну капітуляцію на Донбасі з усіма негативними наслідками для України.

Також, на його думку, як один із варіантів може бути розглянутий сценарій внутрішньої ізоляції. Але він можливий за умови, що українська влада чітко артикулюватиме тезу про те, що виконання Мінських домовленостей призведе до ще більш негативних наслідків для національної безпеки України.

За словами політолога, вкрай малоймовірним залишається сценарій міжнародного арбітражу.

Експерт про шанси на деокупацію в 2017 році: Донбас – це історія ще не на один рікЛідер ГО «Донбас SOS» оцінив шанси та розповів про перспективи повернути окуповані території Донбасу в 2017 році.

«Цей сценарій можливий лише в разі перезавантаження всієї світової системи безпеки та наразі виглядає вкрай малоймовірним. Ані ООН, ані ОБСЄ, ані ЄС, ані США не мають поки бажання та можливості інвестувати десятки мільярдів доларів у початок нової, безпрецедентної за своїми масштабами, миротворчої місії», – переконаний Радчук.

До того ж, додав експерт, не можна виключати сценарій ескалації, хоча він можливий, якщо ми залишимося один на один із ворогом.

«Військові дії можуть внутрішньо мобілізувати українців, що допоможе виграти війну у ворога. Якщо РФ не зважиться на повномасштабну війну, можна задати абсолютно новий порядок денний переговорів щодо подальших відносин із північним сусідом. Так званий «хорватський сценарій» приховує як ризики, так і найбільш вигідну альтернативу нинішньому стану речей», – проаналізував ситуацію Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Повернення додому. Ключові сценарії деокупації Донбасу в 2017 році».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: