Експерт: неприпустимо, що на третій рік після анексії немає стратегії деокупації Криму

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

Одним із перших завдань Міністерства окупованих територій була якраз розробка стратегії деокупації.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила правозахисниця, координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук, аналізуючи ситуацію з продовженням репресій у Криму та зміною його статусу.

«Законопроект про статус Криму як кримськотатарської автономії має бути частиною стратегії деокупації півострова, яка має містити не лише зміну правового поля, але й цілу низку інших заходів. Те, що на третій рік після окупації в нас немає системної роботи й такого документу, неприпустимо», – переконана правозахисниця.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко планує розробити «дорожню карту» автономії КримуСказано 1 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Щодо репресій, то, за її словами, ситуація з примусовим триманням Умерова в психіатричній лікарні говорить про те, що першочерговою метою РФ є ізоляція.

«Зараз важливо дивитися на висновок. Якщо він буде про лікування Умерова, то це ніщо інше, як повернення каральної психіатрії. Мотиви, чому його тримають, чітко прослідковуються. Для того, щоб це зупинити, потрібно звертатися до міжнародних психіатричних асоціацій та задіювати їхні оцінки, можливості для відвідання Умерова», – пояснила Олександра Матвійчук.

Додамо, днями раніше Ільмі Умеров заявив, що якщо в Криму не проливається кров, це не означає, що війни там немає, й закликав народних депутатів створити законопроект про статус Криму.

Сьогодні Георгій Тука заявив, що стратегію деокупації Криму та Донбасу презентують на засіданні Кабміну 31 серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: