Експерт пояснив, чому в 2017 році доля Донбасу стане ще складнішою

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Заява виглядає оптимістичною й, скоріш за все, це показник того, що держава вимагає більш зрозумілих стратегій, позицій щодо деокупації як Донбасу, так і Криму.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, аналізуючи доручення голови МВС Арсена Авакова готуватися до деокупації Донбасу в 2017 році.

«Наразі це гучна заява, яка виглядає піаром. Було три варіанти «дорожніх карт» для вирішення конфлікту, й кожен із них починався зі слів «якщо Москва погодиться». Якщо потрібно домагатися, щоб Москва погодилася, і якщо це є першим пунктом кожного з планів, то це дорівнює тому, що жоден із цих планів не буде виконаний», – розмірковує військовий експерт.

2017 рік, можливо, стане пріоритетним для деокупації Донбасу, але лише у фокусі того, що стане ще важче.

«Питання повернення Криму та Донбасу взаємопов'язані. Будь-яка стратегія – це суспільний договір, і потрібно не всередині влади шукати рішення, а виносити це на громадське обговорення, при цьому що раніше, то краще», – вважає він.

Лише в разі підтримки рішень, зазначив експерт, їх можна виносити на зовнішній рівень.

Навіть якщо врахувати президентські вибори в майбутньому й відмову Путіна йти ще на один термін, то його спадкоємець у Кремлі буде такого ж штибу, інакше він й близько не підійде до цих виборів.

Експерт про шанси на деокупацію в 2017 році: Донбас – це історія ще не на один рікЛідер ГО «Донбас SOS» оцінив шанси та розповів про перспективи повернути окуповані території Донбасу в 2017 році.

«Крім Путіна, є ціле оточення, яке не просто підтримує його політику, але й живе на ній та робить хороші гроші. Для відмови від тих цілей, які зараз лунають і стали офіційною політикою РФ, поки немає передумов», – пояснює Сунгуровський.

Змінитися ситуація може, лише якщо почнеться те, що в РФ називають «смутою».

«В результаті цього можуть відбутися зміни всередині режиму. Але там є таке поняття, як страх. РФ завжди жила в проміжку між потребами та страхом», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, напередодні Нового року в РНБО також заявили, що 2017-й стане переломним у питанні повернення Донбасу. Експерти розходяться в поглядах і вважають, що шанси на деокупацію дуже невеликі й Донбас залишиться історією ще не на один рік.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: