Жертви реформи: чому мовчав Аваков?

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Трагедія в Княжичах – це вирок так званій реформі МВС. Ми знаємо про деяких заступників міністра набагато більше, ніж нам би того хотілося, а ось регіональні керівники поліції поняття не мали про операції силовиків на «своїх територіях». Тому й жодної координації між різними підрозділами не було і жертви безглуздого «дружнього вогню» – на жаль, закономірність, а не трагічна випадковість. Президент оперативно висловлює співчуття сім'ям загиблих, збирає силовиків на нараду, а міністр мовчить! Більше того, його численні радники навіть не знають, чи перерве Арсен Аваков своє відрядження до Канади й чи повернеться до Києва у зв'язку з неймовірною надзвичайною подією...

За що загинули люди?

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв провести розслідування операції в КняжичахСказано 4 грудня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

У мережі вже на ранок після трагедії з'явилася маса версій, зокрема, про те, що замість вистежування грабіжників поліція їх мало не прикривала. А то й сама займалася пограбуваннями будинків заможних громадян. Політичні опоненти Авакова заявляють (і ми віддаємо собі звіт у тому, наскільки «об'єктивними» можуть бути такі заяви), що бійці ДСО затримали якраз поліцейських-злодіїв, яких приїхали «відбивати» бійці спецназу КОРД. Їх командир – один із 5 загиблих. Тобто обидві сторони конфлікту могли знати про те, що воюють з поліцейськими з іншого підрозділу?! Відповідь на це питання ми отримаємо досить швидко – навряд чи прокуратура стане когось покривати в цій ситуації. А нам з вами вже оперативно пред'явили якусь свіжозатриману групу – нібито тих самих злодіїв, яких і вистежували в Княжичах оперативники. Журналіст Олег Єльцов повідомив на своїй сторінці в Facebook, що «серед трьох затриманих грабіжників, які готували пограбування будинку в Княжичах, виявився колишній співробітник УБОЗ, відомий тим, що тривалий час охороняв члена банди «перевертнів» Нестерова».

У Нацполіції пояснили, чому співробітники Держохорони не знали про спецоперацію в КняжичахЧетверо поліцейських під час перестрілки у Княжичах отримали смертельні поранення прямо в службовому авто – Жукович.

Ну а якщо це дійсно безглузда випадковість? Тоді найнезрозуміліше ось що: коли прибулі на місце через спрацювання сигналізації бійці поліції охорони (колишньої Держслужби охорони) затримали двох «розвідників», то невже затримані не в змозі були пояснити співробітникам ДСО, хто вони такі? У поліції відмовилися від системи розпізнавання «свій-чужий», що існувала раніше? Ну, припустімо, оперативники були в цивільному, але бійці спецназу КОРД першими відкрили стрілянину – про це вже заявили в прокуратурі, але ж бійці ДСО, в яких вони стріляли, були одягнені за формою! Як можна було дострілятися до 5 трупів і не розуміти, що по обидва боки «лінії фронту» поліцейські?! Чому не допомогли бронежилети? Хто керував операцією? Чи були попереджувальні постріли в повітря? Чому оперативники не просто не представилися поліції охорони, що приїхала, а почали стріляти по людях у формі? На поширених фото видно, що поліцейська машина перетворилася на решето від куль – невже ті, що стріляв у неї, не бачив, що це машина ПОЛІЦІЇ?! Чи була включена «мигалка» на машині ДСО? Чи піддавалися небезпеці життя цивільних осіб, адже перестрілка відбувалася в житловому районі? Загалом, питань, навіть технічних, дуже багато. Але найголовніше питання навіть не в тому, хто відповість за це (можуть звалити все на звільнених «грузинських реформаторів» і призначити кілька «стрілочників», а ще простіше списати на помилки самих загиблих), а в тому, чи застраховані ми від повторення подібного? Схоже, що ні. Стара система зруйнована вщент, нової системи – немає, є лише окремі сегменти, які не вміють елементарно координуватися та навіть не знають, що це в принципі потрібно робити.

Дореформувалися

Якщо «нова поліція» була головною вітриною українських реформ і вважалася найуспішнішою з усіх, то створення спецпідрозділу КОРД називали чи не головним досягненням реформи МВС. Цей єдиний спецназ створили замість кількох силових підрозділів, які існували при різних структурах («Сокіл», «Беркут», «Грифон» та решта «зоопарку»). Всіляко допомагали у створенні КОРДу американці, і ось трохи більше року тому міністр Аваков, секретар РНБО Олександр Турчинов та тодішній посол США Джеффрі Пайєт відвідали церемонію завершення курсу підготовки інструкторів КОРДу. Аваков тоді сказав: «спецназ української міліції будується за сучасними передовим лекалами кращих силових підрозділів світу. За принципами дії він схожий на американський SWAT, але зі своїми особливостями, новим рівнем професійного стандарту й сучасним тактичним і технічним оснащенням». За останніми даними, стріляти по машині поліції охорони (!) почали саме бійці КОРДу. Журналісти вже знайшли дивну обставину: ПІБ глави департаменту КОРДу (до речі, всього-навсього лейтенанта поліції) повністю збігаються з ПІБ співробітника «Беркута», який може бути причетний до жорстокого розгону демонстрантів Євромайдану 30 листопада 2013 року й побиття людей під Адміністрацією Президента наступного дня, 1 грудня. Ми почуємо пояснення з цього приводу? Можливо це просто збіг? А заступником керівника КОРДу є майор поліції, інженер за освітою, що довгий час працював в одному з НДІ при МВС. Втім, після призначення заступником міністра внутрішніх справ Анастасії Дєєвої кадрові рішення в цьому відомстві вже не повинні нікого дивувати.

Найголовніше питання навіть не в тому, хто відповість за це, а в тому, чи застраховані ми від повторення подібного? Схоже, що ні. Стара система зруйнована вщент, нової системи – немає, є лише окремі сегменти, які не вміють елементарно координуватися та навіть не знають, що це в принципі потрібно робити.

Яку тепер карту буде розігрувати Аваков? Після вбивства двох поліцейських у Дніпрі він оперативно видав концепцію презумпції правоти поліцейського: «спочатку підкоряйся, потім оскаржуй». Але загиблі від куль товаришів за службою в Княжичах вже нічого оскаржити не зможуть. І зауважте – по обидва боки люди були озброєні. То як же ми можемо бути спокійними за свою безпеку з такими поліцейськими, та при тому, що ми беззбройні? Яке моральне право у міністра вимагати тепер від громадян сліпого підпорядкування поліцейським, які вбивають один одного? Колишній генерал міліції з 37-річним стажем роботи в органах, а на сьогодні губернатор Закарпаття Геннадій Москаль написав у себе в Facebook: «У мене питання: чи вчив хтось поліцейських проводити спецоперації із затримання озброєних злочинців? Чи був написаний план спецоперації? Чи створили штаб, який відстежував хід проведення операції? Чи знав штаб, що в Княжичі виїхала поліція охорони? І чи попередив про це своїх оперативників, щоб не допустити трагічної перестрілки? Відповідь на ці питання повинна дати Генпрокуратура в ході розслідування трагедії, але я на 99,9 відсотків упевнений – не було ні плану спецоперації, ні самого штабу!». Відставний генерал робить висновок, який на устах практично у всіх, хто вирішив прокоментувати трагедію: «Реформатори», які розвалили професійне ядро міліції (яка б вона не була, але таких випадків за всю її історію не було!) пішли з посад, а деякі навіть втекли з України. А ми зараз маємо наслідки їхньої роботи!».

Якими будуть оргвисновки?

Чи піде у відставку Аваков після інциденту в Княжичах? Думка експертаНа думку політичного експерта Тараса Чорновола, відсутність координації між різними підрозділами поліції в Княжичах – жахливе недопрацювання керівництва МВС.

Чи можлива відставка міністра внутрішніх справ? У будь-якій цивілізованій країні це б відбулося ще вчора. Але Арсен Борисович, як кажуть, входить до «чудової сімки» – вузького кола людей на чолі з Президентом, яке ухвалює найважливіші рішення. Рейтингу «Народного франта» вже нічого не страшно – після відставки Арсенія Яценюка він і до одного відсотка не дотягує, зате під загрозою в разі відставки Авакова може виявитися квола видимість коаліції в парламенті, яка поки що легітимізує нинішнє скликання ВР. З політичної точки зору було би правильно весь гнів суспільства направити туди, куди вказує Москаль – на адресу грузинської команди реформаторів, тим більше що їхній лідер Міхеіл Саакашвілі у вкрай складних стосунках з Аваковим, а з недавніх пір – і особисто з Президентом. Але тоді може зірватися й призначення главою Нацполіціі Мустафи Найєма, який мав безпосередній стосунок до реформ поліції.

Втім, кого з нас може хвилювати доля політиків, навіть таких талановитих як Найєм, коли не в сутичці з небезпечними бандитами і не на фронті в одну мить гинуть п'ятеро поліцейських (з'явилася також неофіційна інформація про смерть у лікарні й шостого поліцейського)? Швидше за все, у їхніх справах буде вказано, що вони загинули «при виконанні», при цьому рідним загиблих вранці в понеділок навіть не дозволили нормально попрощатися з ними. Кримінальне провадження відкрите за статтею «вбивство», але ж і серед загиблих можуть виявитися вбивці?.. Генпрокурор Луценко вже пообіцяв, що візьме справу під свій контроль, але ми ще зовсім недавно досліджували ефективність «особистого контролю» резонансних справ.

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: