Чи піде у відставку Аваков після інциденту в Княжичах? Думка експерта

Читать на русском
На думку політичного експерта Тараса Чорновола, відсутність координації між різними підрозділами поліції в Княжичах – жахливе недопрацювання керівництва МВС.
Арсен АваковФото з відкритих джерел

Система розпізнавання «свій-чужий» давно відпрацьована в армії і повинна бути впроваджена в роботу правоохоронних органів, і те, що це досі не зроблено – недопрацювання керівництва Міністерства внутрішніх справ.

Про це в коментарі агентству «УНН» заявив політичний експерт, екс-депутат Тарас Чорновіл, передає «Слово і Діло».

«Я розумію, що вони не можуть один одного інформувати про здійснення певних операцій, але коли вже відбулося перше певне зіткнення повинні бути маркерні визначення «свій-чужий». У системі не передбачена можливість взаємодії вже після того, як зіткнулися підрозділи. Уже в армії такі речі відпрацьовані. Те ж Міністерство внутрішніх справ знає про відпрацювання таких речей у Національній гвардії... наскільки мені відомо, щоб вони (Нацгвардія і ЗСУ – Ред.) не сприймали одне одного як ворога, коли не видно форми й ознак, до якої армії вони належать», – розповів Чорновіл, зазначивши, що та ж система повинна працювати й між різними органами МВС.

Твоя нова поліція. Як політики обіцяли реформувати МВССмерть патрульних поліцейських у Дніпрі змусила задуматися над тим, що роблять не так керівники правоохоронних органів і які їхні обіцянки потребують якіснішого виконання.

Відповідна система розпізнавання повинна бути прописана в регламенті, вважає він.

«Хто в чому винен, я не знаю, але я припускаю, що, оскільки мова йде про абсолютно різні відомства, однак які вже є частиною Нацполіціі реформованої, є частини зовсім не реформовані, які ще й існують за старими регламентами. Я думаю, що все-таки тут відповідальність повинні нести в Міністерстві внутрішніх справ, це вище Нацполіціі. Питання взагалі й реформи, і питання взаємодії повинні бути відповідальністю МВС», – зазначив він.

Разом з тим, те, що відбулося, навряд чи вплине на кар'єру міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, вважає Чорновіл.

«У нас міністр внутрішніх справ – це політика. Скільки вже скандалів корупційних навколо нього було вже десятки разів, за всіма правилами, він повинен подати у відставку, або бути знятим. Однак є політична реальність... Ми повинні зрозуміти, що в цій ситуації, щоб такі речі не повторювалися, має включатися вплив журналістів, громадськості, експертів з контролю над правоохоронними органами, адже Авакова нам доведеться терпіти до кінця 2019 року, коли відбудуться чергові вибори і, відповідно, уряд складе повноваження перед новообраною Верховною Радою», – підкреслив експерт.

Нагадаємо, раніше, коментуючи загибель п'ятьох правоохоронців у Княжичах, прес-секретар Нацполіціі в Київській області заявив, що Держслужба охорони не була поінформована про спецоперацію поліції через можливий витік інформації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: