Гра в «Мінськ» чи відмова від нього: оцінки експертів

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Те, що відбувається зараз, навряд чи призведе до вирішення питання Донбасу виходячи саме з інтересів України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, аналізуючи мінський процес, зустріч робочої групи та розведення сторін у зоні конфлікту.

«Не виконаний перший пункт Мінських угод, постійно ведуться обстріли. Про що можна говорити у виконанні інших пунктів Мінських угод? Зокрема, й у частині відведення військ. Досить дивно звучить, що відводять війська в певних точках, а не по всій лінії фронту. У Мінських домовленостях йдеться не про конкретні населені пункти чи місця, а якраз про всю лінію фронту», – констатував Бала.

Однак виходити доводиться з того, що маємо, але при цьому усвідомлювати, що лише Україна як держава, що зможе стати сильнішою, змусить Росію рахуватися і з нашими кордонами, і з нашими інтересами.

Експерт про «Мінськ»: домовленості ще жодного разу не зупинили Путіна, коли він хотів війниВійськовий експерт переконаний, що Мінські угоди вичерпали себе та не мають перспективи стати інструментом вирішення ситуації на Донбасі.

Водночас політичний аналітик Валентин Краснопьоров переконаний, що ідея відмовитися від «Мінська» зіграє лише на користь РФ, яка зможе саме через українські дії вилізти з капкана, до якого втрапила.

«Попри все, в мінському процесі нам вдається гнути свою лінію – лінію безпеки, яку РФ ще довго не прийме. І якщо ставити на шальки терезів два варіанти – гра в «Мінськ» і відмова від нього, – то, безперечно, краще обирати перший варіант. Адже це справді безальтернативна й дуже ефективна гра, яка втягує Росію до більшої проблеми. В разі вибору другого варіанта ми можемо грюкнути дверима, але залишимося практично сам на сам із вільною до дій Росією. З обстрілами без тиску Заходу. З війною, без допомоги Заходу», – вважає аналітик.

«Краще не грати проти Заходу, а грати разом із Заходом, паралельно охороняючи свої інтереси», – резюмував він.

Зазначимо, що сьогодні в Мінську проходить перше засідання контактної групи після берлінських переговорів «нормандської четвірки».

Як відомо, предметом обговорення є подальше розведення сторін у зоні конфлікту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: